覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
中學教科書同我哋講話係中國人麻木自私所以先會幫外國人,但係經歷完2019之後我諗冇人會唔明白帶路黨嘅行為,幫外國人打低平時成日欺壓我哋嘅政府有咩問題?麻木嘅唔係當時嘅中國人係上緊歷史堂嘅我哋

睇吓當時嘅中國人有幾咁勇

幫八國聯軍扶梯嘅百姓

https://na.cx/i/LyuAcpD.jpg睇吓啲細路仔笑得幾開心,根本唔係麻木嘅中國人

華人樂隊幫八國聯軍開路

八國聯軍進軍北京民眾睇熱鬧

載着去攻打北京嘅聯軍嘅民船

漢人幫法軍睇水

英軍係帶路黨嘅指導下行捷徑由沙窩門既下水道入城

英軍入邊由一千華人左右組成既華勇營

木頭車車隊幫八國聯軍送糧草去天津
得英國人係最文明
比比利時人殖民既話我寧願要返中共統治
但其實開發蠻夷唔一定要靠殖民
歷史上殖民係令到某啲地方文明咗
(有保留,正面例子其實唔係好多,東南亞同非洲咪又係又窮又亂,香港殖咗百幾年都仲係窮亂,係去到八十年代先因為地緣經濟起飛)
唔代表殖民就係唯一可行選擇
其實可以和平交流技術同貿易幫助落後地區
只係列强無選擇到咁做
(善良是一種選擇)
點解一定要成個權奪咗人
殖民點都有一定程度嘅專制、剝削、甚至殺戮
唔應該美化
脫亞入歐
有無諗過印第安人之間都好殘忍,係美國人打仗叻啲姐
殖民主義時代延長多一百年
可能世界更美好
割頭皮都係美國人係印第安人身上學返黎
美國人比印第安人殺左都會比人割塊頭皮落黎做戰利品
大把cctoy撚樣根本唔係反獨裁
只係反自己唔係獨裁嗰個
班友會將所有殖民地嘅發展歸功落殖民者
所有部族同宗教衝突就會賴落被殖民者民族性度

然後成十版都喺度討論香港呢啲rare case,講到剛果自由邦、英國點喺其他地區製造部落/種族矛盾呢啲,睇完留個負評就拒絕評論
唔計
請出招
文明人突然又會學野蠻人啲嘢嗱?
陶傑一直咁講
佢盡得中国人真傳呀嘛
汶萊都幾好
英國又冇拎走佢啲石油
汶萊皇室到而家都好親英
本意唔係,只係做生意
實際有意無意喺建立好營商環境下,順便改善咗當地
但程度都有唔同
早期殖民帝國西班牙只係想搾取資源,無對殖民地建立好多嘅制度同教育,所以啲前殖民地到今日都係窮
後期殖民者意識到要著眼長遠利益,所以英國為咗減少管治成本,會建立好制度,融合當地人文化,以當地人管當地人,減少磨擦,慢慢成個地方都進步咗,例子有香港、新加坡等
洗乜講咁遠
你睇下而家個香港政府再問下自己
係想天下大亂洗牌
自己唔使做就上位大把錢有女屌
而家運動失敗就笑鳩黃絲屌人袋黃店發洩
想做白皮我理解,你係白皮咁諗我都理解
但係想人打到你屎忽開化然後覺得咁先有文明同進步,我就真係唔撚明啦
你地兩個就唔使喺度唱雙簧,陰啲啲話西方同支那一樣。
冇西方殖民,你兩條撚樣就唔係安坐香港或者五眼上連登反西方,而係踎喺支那19血汗工廠用僅餘嘅一隻手上支乎hupu抖音反西方
英國呢啲都唔係度度都係㗎
印度、非洲都大堆搵少數管多數,製造埋啲延禍至今嘅種族衝突
百份未日報夜報南亞兵團嗰陣,香港都大把華人睇南亞裔唔順超啦

同埋英國喺香港嘅制度,我諗都要去到七十年代起先稱得上好好
你自己喺度單細胞二元思考就唔使幻想全世界都係
會講西方以前都係咁,就係想強調人哋而家叫做改過緊(但係西方咁做嘅人會俾兒登仔話左膠),但支那就一路都做緊
班人只係想搭文明順風車
但同時又會屌自己民族嘅女性,走去溝佢哋口中啲高等民族男人而唔吼佢哋,呢點啲on9港男同台男都係咁
同求神拜佛無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞