覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
歐美文化本身就係野蠻人
只不過教育令到佢地建立左普世價值去實踐
相反某d文明古國幾千年....
咁我又唔明你論點喎,你即係同意種族對智商同國家發展有影響,同時殖民只會帶嚟破壞?
剛果果時理論上係國王私有地唔屬於比利時呢個國家所以特別癡線
以當時時空背景有咩外來影響唔係用入侵方式開啟?
倭,朝鮮係打到變附屬國,中國所謂絲綢之路都係靠入侵西域國家開通返嚟,係中國歷史凡事都講「正名」,明明係入侵就講成教化。
而家行使軟性手段去影響其他國家,係因為全球發展到一定程度,武力入侵嘅成本效益同風險增加,國家之間互相監管,先至用經濟同政治手段去運作,美其名全球化,實際上咪又係一鳩樣
唔識

睇完你係想講印度冇英國好過有英國?
講一套做一套
不停搬龍門

咪成個中国人咁囉
Globalism=imperialism
用幾年,將個用咗百幾年由無乜天然資源嘅豆腐潤變成國際金融中心嘅地方推倒,都算另類成功例子之一
咁事實係兩百年前就係現實主義當道 國家仲係可以任意宣戰既年代 點解你又唔補充下點解日本冇印度咁比人打到仆街?
但係地理位置極有優勢
唔好問喇,問完他又俾條link叫你睇Amartya Sen㗎喇
衰極都唔會柬埔寨大屠殺二百萬人自己人
佢冇跟隊形 又要反殖民又要撐globalism 明明左派grand narrative就係globalism = imperialism
我真係有睇哂 篇文都唔敢直接講印度冇英國=會比今日好 但佢自己就亂interpret 幻想中間冇英治個兩百年會勁美好
補多句 篇野都只係敢conclude印度呢個case佢上面同我講篇野證明到殖民=壞

唔知佢識咁多知識份子會點回應我呢
香港人靠獅子山精神呀
一隻手掌拍唔響 一個民族會有proxy war 一定係有啲劣恨性先會搞成咁
但我同意唔好咩都懶人種 因為白人都有好多垃圾狗屎國家
有外國勢力撐=proxy war咁美國內戰都係proxy war喎
感激英國
去殖民化之後,非洲變咗一pat屎
同埋人地只係想要你撻地黎做港口經商
塊地比你支那keep住都係廢地唔識用
反而人地幫你建設 又創造埋大量就業機會
其實歐美佬一向對支那真係算係咁
睇下佢地殖民非洲 直頭捉晒人地去人口販賣 番去做奴隸
有高尚啲?
想知邊個文明會跑唔夠數拎唔夠橡膠就斬人/人哋家人隻手?
殖民非洲咪大又係捉d黑人做奴隸
係香港臨尾個段時間管得好姐

殖民主義係有將文明擴展去其他地方
但唔好講到好似無代價咁
唔係度度都好似香港咁好景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞