覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
真係小學生上連登
西班牙打印加果陣撚有新教咩咁都關事
當年的清政府係邀請人地租
佢地都知愈多租界愈有錢
新教早過殖民時期

亨利八世離婚都係靠新教

果時英蘇愛都未統一
支識分子Good term
咁中國都係,但依啲已經唔係儒家文化,共產文化圈
類似既事唔少,但羅興亞人自己週圍殺人,
種落好多孽債,英國頂多係有責任,
但啲血債係羅興亞人自己種落
講緊宗教改革對世界既影響啊
當時仲係宗教改革初期,宗教改革既好處未廣及歐洲,
西班牙係天主教,咪燒鬼晒人地啲書同殺晒啲祭司,
搞到一堆codex無人識睇囉
你睇印度教先好笑,邊係宗教,另類民族主義黎
不過印度佬又識玩,用神話同化各地人民,
咩宗教都計你入印度教。係得伊斯蘭吞唔落,
結果要印巴分治
當時嘅印第安人同直立猿無異,班野生猩猩直頭會攻擊返歐洲人轉頭,當時消滅90%猩猩有咩問題?而且香港人連幾隻野豬都接受唔到,同野生大猩猩一齊住咪嚇死
不論個體差異,講平均值,智商高低同教育程度確實有關

話非洲人低智商,並唔係人種問題,
而係生活環境唔需要用到邏輯同其他太用腦力既事。
佢地需要既係強勁既身軀去對應天然既挑戰,
智力少用缺乏訓練,自然會低。並唔係貶低非裔,
而係佢地喺非洲呢個環境nature selection既結果。
你俾個非洲人由細到大喺歐洲富裕家庭長大,
佢一樣可以高智商。
比多10-20年個班友管管下, 天津分分鐘早過全盛既香港同全盛上海
委員會入便如果比沙俄同日本玩就未必得
但溝左英美法德就唔同哂+多個浪漫意粉
除非外星人入侵就唔一定
唔好戇居啦,印第安人部落林立啫,但都有發展屬於自己既耕作同貿易圈,只係美洲大陸既局限令佢地只能坐落美加,發展唔出更進一步既文明

歐洲人甫到北美時,係同印第安人有通婚及貿易,但到左更多歐洲人進駐後,就開始擴張、捉人同破壞當地貿易。我唔係左膠,但絕對唔認同印第安人係猩猩
要滅絕一個種族前必先抹黑+去人化對方
希魔當年都係咁對猶太人
印法同盟七年戰爭已經證明印地安人可以係法國人武裝下打英國人,絕對唔係歐洲人單方面屠殺美洲人
btw北美十三州獨立之後,美洲殖民者就真係單方面昭昭天命屠殺印地安人了
呢樣真. 香港其實係殖民地之中既少數.
南非 津巴布韋 一定係最佳例子
仲有越南 印度
美洲原住民處境變差正正係因為列強退出美洲,被法國拋棄改幫北美十三州獨立,係加拿大的原住民反而活得唔錯
美國國父為了報復投靠英國的美洲原住民確立昭昭天命,西部牛仔的彪悍就係屠殺原住民訓練
北美洲同中美洲、南美州又係兩個地盤世界
加拿大原住民寄宿學校表示
肯定衰過。邊到你呢d垃圾地方仔發展。。。發展都發展上海。廣州味d沿海先。澳門爛鳩島仔。香港又咁撚細。。。點會咁發達
兒童係邊個時代都係弱者被欺壓
咁港共洗腦香港學生都好合理喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞