[2022/23 #51]連登巴膠恥笑肥黃開辦返工專線專區

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
有咗膘買三送一多翻D人啦
56加班雙向服務未屌佢老母
摩頓台起多層既話上層巴士出站後都係要經返同一個塞車既迴旋處
架空個球場來擴大摩頓台巴總就應該做得到

迴旋處旁邊既利群道一到返放學就勁多私家車,果度轉做巴總迴旋處會塞得仲勁

斜坡整個平台應該易過同平過整個地下巴總,而且地下巴總個道路出入口仲要就埋巴士行車方向同埋條地鐵,當你維園咁大個任整我都未FF到巴士出入口可以放邊
e... 狗巴又可以打79X 喎
得返一班
一日來回一班車真是對善水79X沒太大影響
開返鳩鐵就可以繼續燒錢
講起會唔會改投,有樣嘢可以分享吓:

有日喺調景嶺巴總等車,聽到兩個等緊接車嘅carlo吹水

Carlo A : 喂你知唔知遲啲呢條線(796C)大改
Carlo B : 都Q唔知公司點解咁鍾意入九龍灣
Carlo A : 整咗壇797出嚟仲唔知死,玩死埋呢條線
Carlo B : 公司以為自己掠到水,但連揸個個都覺得咁兜好慢,搵鬼搭。
Carlo A : 最衰96C本身已經唔多客,公司以為自己好醒,但真係冇改錯名,名副其實蝕水。
(呢個時候796X到咗,Carlo B 上車接力)

排我前面個阿嬸忍唔住問Carlo A 邊條線入九龍灣,Carlo A :你排緊嗰條囉
阿嬸:即係唔再行公路?
Carlo A :唔係唔行公路,但要九龍灣落橋行大運。
阿嬸:咁好慢姐,本身呢條線都成日塞隧道同埋旺角,越搭越耐,我係貪佢方便唔使行咋,有冇搞錯

(呢個時候796C終於到,Carlo A 接車,但原本揸車嗰個司機唔知點解唔落車)
交接完, set好晒嘢之後,Carlo A 繼續同原本個司機喺度屌793 佢兩個仲要越講越興奮,講到好大聲

個阿嬸又嚟料,走去同個司機講要投訴你哋新巴公司另一位街坊八卦問投訴啲咩,個阿嬸就同佢講司機哥哥話架車之後要入九龍灣兜圈。

原本嗰個司機呢個時候唔再同Carlo A吹水,反而走過來同客吹水

原本個司機:總之呢條線一開二,你去旺角要快就比多啲錢搭新嗰條795X,唔塞亞皆老街但塞紅磡,時間同原本呢條差唔多嘅
個街坊:咁時間同原本差唔多,點解要整條新線收貴我$3,好搵笨喎
原本個司機:我哋公司財困,所以要掠水你唔好問我點解,我都唔知。早排我哋連糧都爭啲出唔到
阿嬸:總之入九龍灣我唔會搭呢㗎喇,有時去旺角計埋塞車都成一個鐘,再兜路我真係頂唔順。
另一個阿叔都加入討論:司機,如果要入九龍灣係咪即係X(796X)都入埋,我呢啲采頤落車嘅咪好唔方便?
原本個司機:X應該唔入,唔想兜九龍灣你死等X。不過,我哋公司好鍾意兜九龍灣,隨時搵X兜埋入去都唔出奇
個街坊:吓!有冇搞錯啊,以前兩架都好快返到嚟,入乜鬼九龍灣
原本個司機:我哋公司好鍾意冇嘢搞搵嘢嚟搞趕時間嘅話好真心講搭地鐵好過

原本個司機呢個時候行近Carlo A,兩個再喺度吹水,內容大概又係笑呢個改動白癡,冇嘢搞搵嘢嚟搞

———————————————————————————

所以你話班客會唔會介意比多幾蚊?尚德、調景嶺本身係多公屋,每程比多兩三蚊,來回就$6,會唔會因為所謂方便咗少少改投,我就有保留。唔介意比多幾蚊嘅通常都係海旁嗰班,但嗰度有幾多人會搭巴士?個死位在於尚德有九巴,調景嶺地鐵好方便,難得條796C而家執到唔少客,將佢哋倒走去鐵或者紅巴,要再儲返唔係一件容易嘅事。

好認真,普通客真係未必知道咁樣改,最多就係改完之後搭過一次發現你要兜九龍灣,覺得俾人搵笨之後唔會再搭你,可以話係有機會一去無回頭

至於條795X,好坦白講宣傳真係做得唔好,真係冇乜知名度。不過同樣地,將軍澳出旺角收得貴過$10,本身觀感就唔好。仲要走去塞死亡十字,到頭來時間上同原本差唔多,我個人認為應該好難有原796C嘅魚落搭(兩蚊客除外)

不過咁,我贊成795X彌敦道嗰段應該食到啲新客,問題係佢搶返嚟嘅新客夠唔夠維持加多10架車嘅成本?我就好有保留,仲要未計796C 改793倒走咗嘅收入。只可以祝善巴好運

如果仲有區議員,我諗應該會擺街站簽名反對,因為成件事對調景嶺嗰班人嚟講根本就係最大輸家。名義上線係多咗一條,但係無論時間(793)定係金錢(795X)成本都增加咗,到最尾就會用腳投票,揀鐵算數。

仲有另外一點,好似個阿叔呢啲會喺太子道東上車嘅嗰班人,其實都係輸家。796X同796C雖然都成日聯合到站,但起碼都叫做有得俾你叫雙飛,或者係見到邊架冇乜位就想有位嗰架;改動後,班友淨係可以死等X或者硬食兜九龍灣,如果本身富豪東方酒店上,真係隨時俾佢倒落鐵

我諗你如果俾啲街坊揀,應該大多數人都想維持現狀多啲,呢啲「升級服務」不了好老實講,如果你有咁多資源不如做返好啲班次先仲實際。而家疏車到一個點,20分鐘一班如果送咗車尾,等得你嚟我落地底都差唔多到目的地

話時話,嗰條798A/B開咗咁多年,屎巴真係完全冇諗過去改善下或者加強服務?798B係難搞,但798A其實多人搭㗎喎,如果有心搞麻煩順便執靚佢
拉去火炭先啦
一日一班WFC
798全日拆AB線嘅話
斷估有一條要去大圍
再癲啲黎個深旺道全餐
唔係有798P咩
沙田碌埋源禾路同白石角
最後變左現代版70
借咩題發揮姐
咁你係雙重標準嘛
269P果5分鐘就好緊要
793果10分鐘就冇事唔怕
劣幣驅逐良幣真係荒謬,睇得自己咁高
[member]老實講,動用戰友,一齊灌負評,真係好無謂。重點係我一出聲,無論內容係關於啲乜,就算係唔關事議題,都已經雙位數起跳

劣幣驅逐良幣,此風不可長 難道被引戰 L 攻佔連登,大家真係會傾得開心啲?

今次真係累了,前排我除左講天北多啲,一直都有傾其他 topic,都好地地,我呢個月已經唔講天北,點解仲要針對我呢 [/membe]

唔好講到自己受害者咁啦
之前你話抽走南區同天南啲服務果陣好大聲氣架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞