[2022/23 #51]連登巴膠恥笑肥黃開辦返工專線專區

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
雖然對康城人都唔算直出
但至少走線直接同一程過
依家簡直係兩邊不是人
咪同班青山流料特工信徒一樣
永遠只係信hearsay
總之屎水做乜就一定係低生整出嚟
屎水做乜都係錯
當年新記班佬都以為796S會拉去康城(以至工業村)
點知最後變咗796X入去又加唔夠車,初期啲班次仲脫到全裸咁濟
296A觀塘道轉車嗰班乜鳩嚟?

你用隻眼睇下將隧個站除咗98D同296A之外有邊條線嘅班次見得人先,點轉車吖屌
同樣嘅班表套落欖隧線你一早洗撚晒版呱呱叫啦
停屯市先算啦
50應拆條跟280X至尖沙咀,然後50改去尖東
56拉去東涌北維修區滿逸東皇后山全日
55照全日,但非繁改經觀塘道
50M轉2味拉去天水圍
mon開巴膠post但從來冇留過任何comment,啱啱見到大家不斷喺度嘈793,忍唔住想出聲講吓自己睇法

利申:小弟唔係打開啲咩辯論,唔多識捉啲咩論點、主線脈落,淨係識有嗰句講嗰句,有乜錯希望大家屌輕力啲

第一樣嘢,我見有人不斷強調796C變793,有795X補償,仲順便cover埋油麻地、荔枝角呢啲盲點區,變相對於將軍澳人來講多咗條新線。

無可否認嘅,795X真係cover到呢啲位,而彌敦道站位的確好過而家條796C,但係提出呢個論點嗰位師兄由始至終都忽略咗一個重點:價錢。

而家796C收緊幾多錢?新嗰條795X又收緊幾多?唔知師兄有冇實際咁搭過795X,同樣都係旺角(796C旺角道;795X旺角中心)上車,我自己搭過幾次,我夠膽講795X旺角返調景嶺個時間同原本嗰條796C真係冇乜分別,甚至平啲嘅796C有時仲快。我嘅結論係成條線根本就掠水用only。

好老實講, 796C快起上嚟半粒鐘左右已經返到調景嶺,同MTR差唔多;你條795X旺角返調景嶺又係差唔多時間,咁有咩資格收貴我兩個幾先?我見唔到有咩服務嘅提升喎。我諗蝕水係知呢個問題,於是唔知邊個咁聰明諗到將條796C拉入九龍灣拖長行車時間,順便做埋九龍灣流水;咁條795X自然快咗,服務自然「提升」咗,啲客就應該要比多幾蚊了

但呢個方案由始至終最大問題就係當班客係傻仔,大家覺得會有幾多人硬食?我唔否認793做到流水,但係佢新R返嚟嘅客cover唔cover到趕走咗嘅客?條795X係咪真係可以食得返原本796C堆客?呢點我好有保留。

最簡單用旺角返將軍澳做例子:

要返調景嶺嘅見唔對路其實隨時可以轉去搭鐵,唔好唔記得條觀塘綫唔使轉車搭到尾就係(所以條796C早幾年不斷標榜「繞道特快」就係諗住用平過MTR、時間最多輸少少嘅策略去打)。依家796C基本上調景嶺最少落四成人,呢個位明顯係客倉。793兜入去九龍灣最低消費都嘥多8至10分鐘,大家覺得會有幾多人肯陪兜?又有幾多人願意比多兩個幾搭返同原本行車時間差唔多,擺明搵笨嘅795X?我唔否認呢兩條新線應該點都唔會運櫈,但係應該都倒走唔少魚,到最尾只會得不償失(額外再加多10部車落去個成本唔同你計住,講埋其他先)

再講尚德嗰班,n年前真係見到有人會特登等佢返尚德,因為行繞道但兜調景嶺抵消番296C經觀塘嘅時間,仲要收得平啲。問題係人哋條296C而家改快咗,仲要平過你,本身你行繞道+調景嶺好多時都係同296C打和,頂多都係快佢少少。你無啦啦再入九龍灣同送客比九巴係冇分別。老老豆豆,296C平過晒你條793同795X,唔通貪你張凳係紫色靚啲所以揀你咩?尚德客基本上都倒走埋,好死唔死尚德不嬲都出到唔少魚,問你死未?

旺角返將軍澳會等793/795X嘅我諗得返清水灣同埋將南海旁嗰啲,但嗰度有幾多魚?大家心知肚明啦。新玩法睇吓執到嘅魚補唔補得返走咗嘅魚,我諗大家心中有數。

PS最好笑係屎水仲會自殺式將條793拉去將工,睇吓條796X拉入去之後脫班脫成點?到時真係唔止+10架車就cover到,幫屎公司再加速放血都似

消費者是精明的。
銅鑼灣建坐麗城紅頂
灣仔建坐善水930x
咪話你個核心價值就係眼紅囉
永遠講既野都係點解人地條線密過我 / 點解人地條線(響我cap圖既時間)冇收車 / 點解人地條線(響落完客之後)冇客都仲有車開
被害妄想症發作咁
但好奇怪架喎,967收車又睇唔到唔知道架喎
你見到啲負皮
醒覺笑柄係自己未

咁多人拎天北嚟比
類比準唔準唔係重點
係大家都見到你雙重標準好難頂
燒唔到你就乜都得
燒到你就甩班都日日screen cap上嚟怨婦

咩睇法唔緊要
但唔該用同一把尺
唔使千字文覆我,覆埋今次直接block7

睇嚟50好快加班食紅鬼?
g chi
政府自己整爛區議會,所以無法解決
應該加到上繁開7-10 下繁開6-10
咁可以係和菁請人
由當區居民服務當區居民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞