Mirror已經變左商業化既怪物

300 回覆
867 Like 619 Dislike
呢到人少少可以講
mc soho首black mirror擺明串鳩mirror
但班柒頭仲以為人地奉承緊佢
講真話 拉
話曬mirror都風光過,可摸以比番d面呢。
幾時開始香港連商業化都要被批鬥
資本主義自由市場將利潤最大化
不嬲都係香港最成功既地方
成功,但都係醜惡,地產霸權呢d係好野黎咩
10億? 唔係賺咗1賺咋咩
本身mirror 平均年齡已經唔細
唔通叫佢地沉澱幾年,練返3/5/7年唱歌跳舞演技先出道咩,到時電視台都執柒左

Tvb 都推班臭雞出黎吸d 00後毒撚,大家樂d 廢卡一樣有人買

唱作人林家謙都要拍埋d on9 茶廣告啦"好熱呢"

成個市場變晒,一係畢比特咁上去奶共賺人仔,一係mirror 咁搶佔香港市場,冇中間
唔明點解會變到偶像
收皮係遲早,但估唔到會咁戲劇性收法
養怪獸本身就係香港人
Capitalism都唔係一句「free market」嘅白痴諗法,就可以將所有唔合理(霸權、剝削、不平等分配、不公)正常化,係香港先Train 到呢度啲人將呢啲野當係「最成功嘅地方」
搶鹽係日本地震福島核事故
撈埋嚟講
從來冇當過佢地係藝人,只係廣告從業員

香港沒有樂壇,只有娛樂圈
根本就係為賺錢
唔好講到係為咗本地文化咁高尚
真正有實力既歌手一定大把人識佢地既歌. Eason啲歌我諗淨係出第一個音都已經大把人估到邊首. 但mirror紅咗咁耐, 真係無一個作品係好多人識
唔通你想睇返容祖兒,twins?
20年前係呢班人,20年後又係呢班人
你唔聽the weeknd 啫
針對mirror個part認同,但

「佢地壟斷娛樂產業, 有幾多細公司或做獨立創作既會有機會俾人見到」

呢個唔認同,首先mirror嘅受眾同呢堆音樂人嘅受眾其實唔一樣,同埋未有mirror之前都唔見得有好好多,反而係因為mirror我覺得仲帶旺咗個樂壇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞