數碼暴龍 絕境求生#3

585 回覆
17 Like 9 Dislike
講緊Bandai 自家喎
唔知你俾個膠做乜
digimon survive都係HYDE, Inc develop,叫唔叫自家?

elden ring Bandai 有權expand 個IP,叫唔叫自家?
OK 我柒左
Elden Ring 個版權(日本叫権利表記)
係真係BANDAI 同FromSoftware 共同持有
唔傻齋發行咁簡單
BANDAI 真係有科水
柒左唔緊要
最緊要大家理性討論
呢隻嘢個消息由我同期睇RED DEAD RETEMPTION 2 個預告時到而家
出到先算啦
分分鐘又俾BANDAI 臨時斷水喉
真心笨大 唔科水都唔緊要
唔係成日懶係創新咁扭屎忽花

GUNDAM BREAKER 23都要穩穩定定
一個屈尾十 整隻垃圾NEW出黎
我覺得digimon最大問題都係設定
每一代既設計者都唔睇書, 搞到有食書既情況出現
同埋唔應該每一隻都可以進到究極體會易控制d
而家究極體放題搞到d設定好易出錯
問題一路累積無處理就係咁
進唔到究竟體好難養得落手喎, 變左好多廢怪出嚟
一開始暴龍機都係雜交路線, 係動畫先一本道
DIGIMON本身就係主打 唔同環境會進化唔同既怪
係動畫先搞到好似得一條路線...
咁咪就係設定問題
暴龍機既亞古獸,唔同game既亞古獸,動畫既亞古獸
可以完全唔同既玩法

求生自己既亞古獸都兩種玩法啦,主角光環同野生亞古,靠細路進化同食石進化,而且進到既野都有唔同
但究極體呢類超越左環境因素既個體唔應該太多
隻隻都可以變就唔特別啦
講真單一路線都未做得好, 走去玩多元宇宙好難成功
呢d野真係要由一開始就好小心同放好多心機落去
DS出左個戴護套的亞古獸,最終進閃光暴龍獸而唔係戰鬥暴龍獸。今次無戴護套進戰鬥暴龍獸,係01版亞古獸。不過今次出現啡色綠色手survive版夜鷹獸,進瓦爾達德獸而唔係渡鴉獸。
超究竟體咪就係做緊呢樣野
有個超字先係超越嘅意思
超究極同X抗都唔係D咩用心改好世界觀既動作
只係俾受歡迎角色出左個新mode賺錢姐
其實bandai都無咩認真對待過digimon
只係唔覺意整左隻金蛋, 間唔中當fans係atm禁下錢就算
以前ws - nds 年代我覺得有心架
係依家個環境整隻game高皮費就開始由佢爛
反正fans照買
早一個月玩駭客追憶,其實都幾垃圾
雖然怪係幾多下,但劇情都幾悶又唔吸引,bgm又難聽,戰鬥可以話係回合制版嘅絕境求生
無戰略性嘅回合制,仲有個垃圾陣地戰?(3v3嗰個)
大部份buff技加得10% ,咁用多招技打唔好?
然後無貫穿技嘅寵打人r痕,大部份技都係一式一樣,只係屬性唔同/有無貫穿異常
仲有個育成系統,升才能居然係要進化退化
退完又要由1lv升過,完全係勁作業式,一啲育成快感都無。
想有效率啲仲要擺啲大便獸上場去打攞多啲經,對住隻大便就快多過對住愛寵

聽講網絡偵探係好玩啲,但好似戰鬥都係一樣?
網偵本身出係PSV 係可以連線同人對戰先搞咁多進化退化用黎配種
雖然最後都係比究V玩液晶化屈死
所以玩法上我係當pkmon玩, 如果計埋平衡同育成就劣化pkmon
3V3嚟講DMW2明雷遇怪升架車仔行迷宮合體配招仲好玩D
講近代pvp
最好玩應該係nds冠軍賽
不過好多R4撚屌唔係金手指都自己手操
網精故事好過hacker
但兩隻終歸都係軍師usb+白金大便x2去刷lv
係育成方面算係有啲悶

打劇情就更加低能,你有刷lv隊,好快就會升爆曬,然後就會拎住啲有貫穿200才能100lv既癲獸去打,無難度可言

PVP如果同pkm比,變化上pkm多好多,話就話digimon每隻都有專屬大招,但説穿了都係換skin技能,而且終極都係屈究v

當然pkm發展左25年,拎黎同網精比係唔公平
但呢樣正正就係digimon既問題所在

25年黎,digimon無論係Game,動畫,定係暴龍機,每代設定都唔同

唔肯比心機發展一套好玩既system,能夠貫穿咁多代既動畫,手機game又重課向

如果佢定死兩種方向,DW2 pvp型+DW1育成型出game,相信發展會好更多

出過好玩既不同種game又唔出落去(PS1既卡game,格鬥),5年時間出既係戰棋game都算,居然係文字game,而且睇得出後面趕工做既,前面搵道具解迷後面無曬,配角進完全究極又無進成熟果陣咁用主線劇情交代

所以pkm銷量第1,digimon尾燈都見唔到係合理既
我覺得用網偵方向出新驚可能少D人屌但好難做出dgmon特色
好難唔比人用嚟同其他相似玩法成熟IP比較
今次出AVG係新嘗試來, 當然用左4年出就另計
我覺得AVG同用4年都無問題
問題係佢開頭大大聲話戰棋,宣傳都係戰棋為主
後尾就出果陣就細細聲話係AVG,落差太大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞