[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (5)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike

巴打係第一次定

快d tick走想寄重覆國家個個option

呢個option其實係咪指travel緊既國家唔會重覆

係,不過太多卡時試過重覆

咁唔怪得我呢排冇俄 因為我第1張仲travel緊

有張俄國係道可以放心抽

死啦過多十幾日就expire

到時抽多張俄又可以免疫60日

你已經訂左啦?

訂咗啦 無心機再周圍走咁多間 見佢要儲夠$50先開到單
買回歸+颱風+歷史建築x2

玩玩下已經百幾蚊
不過係想要嘅 係其他地方慳番

買到心頭好唔緊要啦
平時食少兩餐飯都係返道

都啱

只不過早知我最後都係會用到樂滿郵 我就唔行出去睇下有無颱風散票

巴打係第一次定

有張俄國係道可以放心抽

呢排3大頭travel緊好想再抽 不過未得閒
不過我仲有第4個大頭: 捷克

巴打係第一次定

有張俄國係道可以放心抽

抽咗先囉 最多遲幾日寄
三巨頭travel緊 抽多兩張都非三巨頭
Btw
你地寄俄係咪空郵 張卡係香港頂盡都係10日 點解佢地內部可以搞到50日 up
係咪當明信片係靶練格鬥技練槍法
我張俄咪仲有50幾日等

巴打係第一次定

有張俄國係道可以放心抽

抽咗先囉 最多遲幾日寄

我鐘意一日內寄 唔鐘意拖

巴打係第一次定

有張俄國係道可以放心抽

抽咗先囉 最多遲幾日寄

我鐘意一日內寄 唔鐘意拖

咁又係 我都鍾意咁
突然諗到樣野
如果試過reg. 錯no.
例如本身張卡係HK-689777 reg錯左做 HK-777689
咁應該點搞
突然諗到樣野
如果試過reg. 錯no.
例如本身張卡係HK-689777 reg錯左做 HK-777689
咁應該點搞

我估佢系統應該會MATCH番收嗰個人係咪對應 我指收嗰個人最近有無派到HK(你例子)俾佢

同埋如果個NO. 差得遠應該就唔會有REG錯 好似你例子差10萬張 應該一係就REG/EXPIRE咗 一係就未出到呢個NO. 真係差少少嗰啲我就唔知啦
其實我都覺得呢set通用郵票幾靚
尤其$2赤洲真係好靚同好特別
唔止維港夜景,香港地質公園都係世界級
外國應該都幾難見到呢啲自然奇觀

係 你睇我寄去果個人 字裡行間當咗係特別發行
就知at least個景/張相有水準 郵票整體desgin我始終唔係集咁耐唔識講
仲要而家先第二個人就有一個係咁覺得

唔知關唔關設計個版面事 純石頭 $0.1、$1.7、$3.7我自己麻麻
其他

$0.1同$1.7六角型同S型石柱都算有特色
$3.7就外形似更樓,但外國人分分鐘都唔知更樓係乜

香港郵票內容係OK
表達手法唔夠到肉
美感又差啲咁

最差係個郵戳 次次都係整個主題隻字就算 隔離澳門都靚好多 更加唔使講日本啲風景印

有張俄國係道可以放心抽

18張travelling
4張俄國

有張俄國係道可以放心抽

4張俄國

俄國兩張
btw 結城巴早兩日睇到原來之前雀郵票有一千張一卷咁賣
你大量買入嘅意思係

$3.1嗰張靚啊 $3.7嗰個景本身OK 但放落張郵票到覺得麻麻地

白邊太冇動感

同外國比
香港啲設計師好有限公司
唔會用多D技巧整靚佢

我鐘意以前啲雀多啲,好得意
新呢套風景唔係唔靚,0.5沙灘超靚
不過設計好唔掂,唔知想點

我都鐘意套雀多D

我反而鍾意而家呢套
0.5嗰張我都

其實雀仔都好靚,只係好多國家都有雀鳥郵票
唔似依家呢套自然風景真係得香港獨有
Btw以前$0.2隻貓頭鷹真係好型

風景靚但設計唔得,浪費晒咁多靚景

呢樣真....啲相都影得差

有張俄國係道可以放心抽

4張俄國

俄國兩張

除咗俄國,仲有堆東歐國家都係好慢
Estonia呢啲都要起碼一個月

有張俄國係道可以放心抽

4張俄國

俄國兩張

有張俄國係道可以放心抽

4張俄國

俄國兩張

有次係大陸東北寄咗兩三個月
不過中間隔咗個新年

白邊太冇動感

同外國比
香港啲設計師好有限公司
唔會用多D技巧整靚佢

我鐘意以前啲雀多啲,好得意
新呢套風景唔係唔靚,0.5沙灘超靚
不過設計好唔掂,唔知想點

我都鐘意套雀多D

我反而鍾意而家呢套
0.5嗰張我都

其實雀仔都好靚,只係好多國家都有雀鳥郵票
唔似依家呢套自然風景真係得香港獨有
Btw以前$0.2隻貓頭鷹真係好型

風景靚但設計唔得,浪費晒咁多靚景

呢樣真....啲相都影得差

btw 結城巴早兩日睇到原來之前雀郵票有一千張一卷咁賣
你大量買入嘅意思係

我買一二五毫個啲咋,買幾版

有張俄國係道可以放心抽

4張俄國

俄國兩張

有次係大陸東北寄咗兩三個月
不過中間隔咗個新年

我而家都寄緊
好彩唔洗隔新年 新年開正嗰一格同expire無咩分別

有張俄國係道可以放心抽

4張俄國

俄國兩張

我覺得 得德國係快, 其他都係慢

手握三巨頭 等緊佢地跑出

叮噹馬頭

叮噹馬頭

48, 67, 139 哪有叮噹馬頭

BTW 請問EXPIRED 咗係咪會當你嗰格無事 可以拎多一個地址 / 將你地址派俾第二個

叮噹馬頭

美國同德國係咪寄失左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞