[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (5)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
[quote]今日問樓下郵局五官嗰套郵票下星期有無得係分局買
郵差叔叔聽到我想舐3.7嗰個雲呢拿味,
佢語重心長咁講咗句:啲郵票好污糟㗎。

咁佢唔好出有味既郵票啦

我一路買郵票佢一路笑
應該覺得我痴線
好食唔食,食郵票

做咩咁誠實同郵差叔叔講丫

因為佢問我想要邊個面額嘅郵票
我就答佢3.7 因爲係雲呢拿味

可能笑緊:「我食郵票多過你食米」

幾乎睇唔明佢啲字

啲字好靚

[quote]今日問樓下郵局五官嗰套郵票下星期有無得係分局買
郵差叔叔聽到我想舐3.7嗰個雲呢拿味,
佢語重心長咁講咗句:啲郵票好污糟㗎。

咁佢唔好出有味既郵票啦

我一路買郵票佢一路笑
應該覺得我痴線
好食唔食,食郵票

日嘗郵票三百顆,不辭長作郵務員

幾乎睇唔明佢啲字

啲字好靚

拉脫維亞國徽

咁佢唔好出有味既郵票啦

我一路買郵票佢一路笑
應該覺得我痴線
好食唔食,食郵票

幾乎睇唔明佢啲字

啲字好靚

拉脫維亞國徽

D字唔難睇

通常寫好多野,人地都係hea覆
收到啲卡都係greeting from.....& best wishes
真係傾到計得少數

幾乎睇唔明佢啲字

啲字好靚

拉脫維亞國徽

D字唔難睇

似係小學學嗰種cursive writing

通常寫好多野,人地都係hea覆
收到啲卡都係greeting from.....& best wishes
真係傾到計得少數

我自己都係呢類人

幾乎睇唔明佢啲字

啲字好靚

拉脫維亞國徽

D字唔難睇

似係小學學嗰種cursive writing

唔難睇+1 佢解釋緊個coat of arms

咁如果我買張國畫postcard
再貼之後會出既國畫郵票
再chop果日既國畫印
係咪都可以當maxicard

係呀

但郵票係咪一定要痴係有圖果面
遲d想整下

有d人揸得好正標準,自製maxi card唔算
要全套郵局原裝出先算

我想淘張國畫卡 唔係自己畫 應該ok掛

有分自然片同官片,官片係郵政自己出,好多時片同郵票圖案一樣。自然片就係自己搵相關題材既片去做,我覺得比較珍貴,因為搵片都係一種樂趣。

前年咪有套玩具郵票,$3.7個張係隻玩具沖涼黃鴨,有唔少人攞之前嚟香港隻大黃鴨去做片,其實嚴格嚟講係片唔對票。要舉例仲有好多,例如上年大運河張郵票係揚州段,如果搵張蘇州段既去做又係差咁啲,不過自己做嚟自己開心就冇乜所謂既。

呢大半年d郵戳都做到好頹,就算搵到片加票都唔想做極限片
孫中山套片我買左好耐,諗住等佢出郵票就去做,點知個戳係勁頹既「150年」幾個字就算…

咁如果我買張國畫postcard
再貼之後會出既國畫郵票
再chop果日既國畫印
係咪都可以當maxicard

係呀

遲d想整下

要全套郵局原裝出先算

有分自然片同官片,官片係郵政自己出,好多時片同郵票圖案一樣。自然片就係自己搵相關題材既片去做,我覺得比較珍貴,因為搵片都係一種樂趣。

前年咪有套玩具郵票,$3.7個張係隻玩具沖涼黃鴨,有唔少人攞之前嚟香港隻大黃鴨去做片,其實嚴格嚟講係片唔對票。要舉例仲有好多,例如上年大運河張郵票係揚州段,如果搵張蘇州段既去做又係差咁啲,不過自己做嚟自己開心就冇乜所謂既。

孫中山套片我買左好耐,諗住等佢出郵票就去做,點知個戳係勁頹既「150年」幾個字就算…

遲d想整下

要全套郵局原裝出先算

佢地成日都係幾隻字就交功課架啦

咁佢唔好出有味既郵票啦

我一路買郵票佢一路笑
應該覺得我痴線
好食唔食,食郵票

有無咁受歡迎

我一路買郵票佢一路笑
應該覺得我痴線
好食唔食,食郵票

有無咁受歡迎

連x假期定唔知另一間都出post介紹呢set有味郵票
有無人得閒無嘢會stalk香港postcrosser嘅profile ? 我睇緊你地

留意到係profile map入面我個郵筒去咗灣仔 但明明我住九龍 但又有啲人show到喺大埔沙田天水圍

有無咁受歡迎

極邪惡!隱世郵局期間限定雲尼拿味郵票 大大張咁奶 大滿足
有無人得閒無嘢會stalk香港postcrosser嘅profile ? 我睇緊你地

留意到係profile map入面我個郵筒去咗灣仔 但明明我住九龍 但又有啲人show到喺大埔沙田天水圍

咁你即係引我stalk返你啫

有無咁受歡迎

我個郵筒都唔岩位

有無咁受歡迎

巴打可以轉行去做新假期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞