[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (5)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
去左總局都執唔齊雀仔 得一半
其他細局更加唔會有?
有冇巴打有多可以放啲俾我?

結城巴

去左總局都執唔齊雀仔 得一半
其他細局更加唔會有?
有冇巴打有多可以放啲俾我?

結城巴

一二毫咋

屌你老母正呀喂

屌你老母正呀喂

愈望愈覺得而家套通用好靚
琴日收到我張卡個人表示多謝我用咁靚嘅自然郵票寄俾佢
我心諗係咪誤會咗 (雖然我都覺呢套通用靚過部份特別發行

我幾鍾意$3.1同$3.7個張

$3.1嗰張靚啊 $3.7嗰個景本身OK 但放落張郵票到覺得麻麻地

白邊太冇動感

同外國比
香港啲設計師好有限公司
唔會用多D技巧整靚佢

我鐘意以前啲雀多啲,好得意
新呢套風景唔係唔靚,0.5沙灘超靚
不過設計好唔掂,唔知想點

我都鐘意套雀多D

收埋左大量雀仔慢慢用

巴打係咪有曬全套雀?!
可唔可以每款放幾張俾我??

屌你老母正呀喂

但有埋英文解釋 好似好難寄
一開波就屌人

$3.1嗰張靚啊 $3.7嗰個景本身OK 但放落張郵票到覺得麻麻地

白邊太冇動感

同外國比
香港啲設計師好有限公司
唔會用多D技巧整靚佢

我都鐘意套雀多D

收埋左大量雀仔慢慢用

巴打係咪有曬全套雀?!

唔係丫,我得一二毫多咋
Sorry
平時成日鬧
可能呢度有巴絲覺得我好憤青
成日鬧香港郵政啲設計

或者拎個例子黎比

新加坡建國50週年(2015) vs 香港回歸20週年(2017)

大家都一點透視
點解睇上去可以差好遠

大家都係要表達人才濟濟
新加坡選擇填滿空間
香港個設計啲人分散只估畫面2成
真係示威都變示弱

然後香港冇用一個框框住
個郵票比例拉到畫面好橫
失重心而正中間仲要係個空洞
新加坡嗰個因為填滿再用圓形框死構圖
對眼知道擺喺邊

至於香港通用郵票白邊冇動感問題
首先要講個白邊嘅比例
新加坡呢張同香港一樣咁多
為免出現留白過多問題右上角就做咗野
下面都有好多野擺填返啲位

我唔喜歡新加坡
但呢次真係屌打香港

新加坡建國50週年(2015) vs 香港回歸20週年(2017)

再補充
新加坡張野唔會正中間留白呢啲低級錯誤
啲人仲係用黃金比例轉出黎
香港為咗就上面行字令度中間上面2個人同其他位不成比例
真係好似自動生成產圖片咁

再補充

睇你講完 真心學到嘢

屌你老母正呀喂

一開波就屌人

呢個真係好正 不過要就住睇人黎Send

再補充

睇你講完 真心學到嘢

話說我覺得十周年小全張好靚嫁
有個反光既2007 第個角度睇又變咗1997
仲要有d位同字又整咗反光
20周年張小全張.... 不要再說了
平時成日鬧
可能呢度有巴絲覺得我好憤青
成日鬧香港郵政啲設計

或者拎個例子黎比

大家都一點透視
點解睇上去可以差好遠

大家都係要表達人才濟濟
新加坡選擇填滿空間
香港個設計啲人分散只估畫面2成
真係示威都變示弱

然後香港冇用一個框框住
個郵票比例拉到畫面好橫
失重心而正中間仲要係個空洞
新加坡嗰個因為填滿再用圓形框死構圖
對眼知道擺喺邊

至於香港通用郵票白邊冇動感問題
首先要講個白邊嘅比例
新加坡呢張同香港一樣咁多
為免出現留白過多問題右上角就做咗野
下面都有好多野擺填返啲位

我唔喜歡新加坡
但呢次真係屌打香港

分析得好pro

屌你老母正呀喂

一開波就屌人

寄俾熟但係玩得嘅fd
好想知郵差派信嗰陣咩感覺

屌你老母正呀喂

一開波就屌人

寄俾熟但係玩得嘅fd
好想知郵差派信嗰陣咩感覺

感覺:

Btw 如果postcross 要寄呢張 應該要message對方帶定頭盔先

再補充

分析詳盡 我都覺得香港啲郵票同埋郵戳好hea
但都有啲真心覺得靚嘅 中西婚嫁 巴士 嚟緊套旗袍都幾高質

白邊太冇動感

同外國比
香港啲設計師好有限公司
唔會用多D技巧整靚佢

我都鐘意套雀多D

收埋左大量雀仔慢慢用

巴打係咪有曬全套雀?!

我都有啲雀 有冇興趣
$0.1, $0.2, $1.4, $1.8, $2.4

白邊太冇動感

同外國比
香港啲設計師好有限公司
唔會用多D技巧整靚佢

我都鐘意套雀多D

收埋左大量雀仔慢慢用

巴打係咪有曬全套雀?!

我都有啲雀 有冇興趣
$0.1, $0.2, $1.4, $1.8, $2.4

1.8 interested!
張德國十日到左,下一張又要抽過德國啦

BTW 又收到俄國卡
佢張卡滿足到我profile既兩個要求,好有心

再補充

巴士個構圖係以前巴士票黎
構圖係香港郵政最弱

再補充

構圖係香港郵政最弱

睇下佢下年整啲咩郵票出黎

再補充

構圖係香港郵政最弱

睇下佢下年整啲咩郵票出黎

的士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞