[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (5)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike

香港郵政將於二○一七年七月十八日(星期二)以「兒童郵票—人體五感官」為題,發行一套特別郵票及相關集郵品。

我們透過五感官認識世界;感官的運用,亦是學習和溝通的基礎。耳朵、眼睛、鼻子、舌頭及皮膚各自發揮不同功能,把四周各種信息傳給大腦。「兒童郵票─人體五感官」以活潑有趣的手法,配合不同的印刷效果,表達聽覺、視覺、嗅覺、味覺及觸覺五種感覺,不但可加強小朋友對各種感官的認識,而且可滿足他們的好奇心。

$1.70 ─ 聽覺
耳朵分為外耳、中耳及內耳三部分。外耳負責收集聲波;中耳的聽小骨把聲波擴大,傳進內耳;內耳的聽覺神經把信號傳給大腦,轉化為有意義的聲音。郵票以熱熔印刷技術加上沙粒,磨擦時會發出聲音。

$2.20 ─ 視覺
我們用眼睛看到不同的事物。光線穿過角膜、瞳孔及晶狀體後,影像在視網膜上形成,並產生感覺信號,經視神經傳至大腦,加以分析。大家可以透過郵票中裁出的圓孔形相機鏡頭,觀看四周景物。

$2.90 ─ 嗅覺
我們用鼻子呼吸和嗅味道。鼻腔上方有一小片嗅覺區,滿布感覺細胞,能分辨不同味道。郵票附有桃子香味,大家不妨嗅一嗅。

$3.70 ─ 味覺
舌頭可以嘗到甜、酸、苦、鹹四種味道;所有其他味道都是由這四種基本味道互相結合,再配合嗅覺、觸覺、溫度等因素而產生的。郵票的背膠有雲呢拿味道,切合味覺的主題。

$5 ─ 觸覺
皮膚是觸覺器官。皮膚的各種感覺,除了觸覺之外,也包括對冷熱、癢、壓力及痛楚的感覺。郵票上的籃球採用熱感膨脹油墨印刷,以模仿真實籃球的觸感。

等睇$3.7食評

留定兩個位唔寄住先
等嗰日試完郵票咩味順便寄埋

覺得好不安

有冇咁抵

平靚正 搞到我都好想買

有冇咁抵

仲平過買普通postcard

有冇咁抵

新post lm

日本個間有印象見過
不過年年都咁迫人見唔到有咁多卡賣

有冇咁抵

多謝好介紹
等我得閒去睇下先

頂個層
啲人成頭針係三樓不停轉圈

有冇咁抵

多謝好介紹
等我得閒去睇下先

好mk鋪平時收幾點㗎?

有冇咁抵

有機會去睇睇先 thx

有冇咁抵

多謝好介紹
等我得閒去睇下先

好mk鋪平時收幾點㗎?

好多時7點就收架啦
你最好星期六日去啲鋪頭先開
其實如果成日抽到三巨頭都幾麻煩
我另外兩張都係遠嘅已經送到被reg咗
但三巨頭嗰三張仲travelling緊

德國算好快啦

逐張逐張抽定係一次過抽幾張中佢哋嘅機會細啲

我都唔清楚 Sor
我係新手 不過我目前要咗七個地址 七張都唔同目的地

德國算好快啦

希望呢張都係啦

德國算好快啦

希望呢張都係啦

芬蘭6日就收到

德國算好快啦

希望呢張都係啦

芬蘭6日就收到

我都唔清楚 Sor
我係新手 不過我目前要咗七個地址 七張都唔同目的地

理論上點抽都冇關係,唔會重覆抽
不過好細機會會重複

德國算好快啦

希望呢張都係啦

芬蘭6日就收到

我台灣15日都未到
俄羅斯62
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞