[PC]上古卷軸集中討論區 15 玩ESO合家平安

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

屋企個細佬養左隻有"哮喘"既狐狸
有冇人知可以點樣"醫"番好佢?

我成日忍唔住做低佢
醒起未打完個世界觀簡介

你終於發現咗

發現自己唔係簡介緊
今日興致勃勃想玩Endural
跟足了安裝步驟, 但係start唔到New game, 一start game就跳出

恩達瑞爾唔支援絕大多既mod
包括某D enb同任何美化

我已經關曬所有mod
用原版進入過遊戲測試過okay (一入原版見到成個世界同自己個人物真係嚇親左)

有想玩Enderal既人!!
你確定所有野都uninstall曬?FNIS/Sexlab呢?試下重裝一次,同埋睇下有無講咩error?

玩Enderal必做動作
就係將skyrim資料夾改名
用steam進行檔案確認
steam會以為你成隻game唔見咗
重新將一份原版遊戲再安裝落skyrim資料夾中

哇 係wor可以咁玩
米水巴你玩過Enderal啦?

未呀,佢個系統要求比較高

唔係真係咁高架,我部垃圾機都run到,打曬主線+大部份支線,途中仲裝左d衫mod
你個部點會唔得

我部機仲垃圾過你嗰部
我skyrim唔開ENB先上到30fps,開咗跌到15fps
啲人成日講有冇60,我只能講有冇30

巴打我好明你感受
我都係將d分辨率降低, 關掉曬d特效先可以流暢d
好想快d砌部專係為打機用既機
開滿特效
世界觀整合
首先介紹下世界
成個宇宙叫奧比斯,係兩股原力—穩定同混亂撞埋一齊嘅交界位,原力以外叫Void,虛空
奧比斯似隻蛋,蛋殻以外係光界/雅瑟留,蛋殻係湮滅Oblivion,核心外圍姐係蛋白叫夢達斯,核心內圍嘅蛋黃就係奈恩Nirn,比8個聖靈星同兩個月光包圍。

~Dawn Era~
黎明紀元係一個混沌嘅時期,時間係非線性嘅,所以對於創世有兩個講法,佢地同時存在,又唔會沖突。第一個版本:洛克汗昆左成班原靈黎創世,設計師叫瑪格努斯,佢做做下發覺伏伏地,力量好似流失緊,佢決定閃人,佢撞穿左現世「夢達思」嘅外殻,穿過凐滅,直通雅瑟留/光界。佢撞嘅大窿叫太陽,其他走得切嘅撞左d叫「星星」嘅窿出黎,走唔切就留底左變成呢個世界嘅子民。另一個講法就係本身有兩個主神,「穩定」阿努同「混亂」帕多梅,後來黎左個叫尼爾嘅女神,佢同阿努生左十二個星星。後來帕多梅打爆曬佢地,尼爾都受左重傷,臨死個陣將d碎片砌成奈恩。帕多梅想再黎打爛佢,阿努同佢隻秋,d血呀個d野變成左聖靈、魔族等等。

不過主流係第一個版本
Merethic Era 神話紀元/精靈紀元
ME2500-ME1
位於高岩髂灣一個島上嘅精金塔,Ada mantia 係世界上最最最古老嘅建築物。依家係一個高精氏族「迪倫尼」嘅地盤,迪倫尼發明左鍊金同附魔,在此不詳述。
係創世結束後,走唔切嘅原靈成為左居民,其中有支,叫Aldmer,先祖精靈,姐係高精同所有精靈嘅祖先。佢地嘅王,奧瑞爾Auri El,係精金塔同諸神立約,將時間線收束成一條,並將欺騙者洛克汗處決,掏心,然後一箭射去世界東邊,落點升起左一座山,晨風嘅紅山。

精靈嘅一個船長托禾抵達左西羅帝爾嘅土地,同獸族比如哥布林交易,教佢地寫字,換左帝都返黎,隨後亞歷德精靈係上面建立左帝都同白金塔。夏暮島嘅水晶塔亦係神話紀元中葉建成。同時,佢船隊最遠去到晨風嘅Vvardenfall。

中後期,高精部落出現兩支分支部落出走—被欺騙嘅戰神崔尼馬克被波耶西亞吞噬,柯出黎變瑪拉卡斯,帶領轉化左做棄精靈,姐係獸人嘅族人出走。另一支係先知維洛夫嘅帶領下東遷到今日嘅晨風,佢地係變精靈,歧莫chimer。但維洛夫文化同鍛莫文化有沖突,最後瓦解成今日嘅部落文化—5大家族+灰燼之民。

同時,係ME1000年,人類出現。隨後係北邊阿特莫拉越黎越多新移民入黎天際,土地資源被佔嘅雪精靈突襲人類,史稱淚之夜。後來伊斯格拉默返去吹雞反攻,最終擊敗左雪精靈。

隨後拜龍教興起,巨龍戰爭爆發,人類最終放逐左奧杜因......(巨龍戰爭同雪精靈戰爭時序先後未明)

ME 1年/1E 元年,Eplear係瓦倫森林(Valenwood)稱王,建立起仍在至今嘅卡莫然王朝(Camoran Dynasty)
寫住咁多先,第二紀元聽日先

好犀利 , 以前讀中史我都冇咁有心機去睇d歷史

有想玩Enderal既人!!
你確定所有野都uninstall曬?FNIS/Sexlab呢?試下重裝一次,同埋睇下有無講咩error?

玩Enderal必做動作
就係將skyrim資料夾改名
用steam進行檔案確認
steam會以為你成隻game唔見咗
重新將一份原版遊戲再安裝落skyrim資料夾中

哇 係wor可以咁玩
米水巴你玩過Enderal啦?

未呀,佢個系統要求比較高

唔係真係咁高架,我部垃圾機都run到,打曬主線+大部份支線,途中仲裝左d衫mod
你個部點會唔得

我部機仲垃圾過你嗰部
我skyrim唔開ENB先上到30fps,開咗跌到15fps
啲人成日講有冇60,我只能講有冇30

巴打我好明你感受
我都係將d分辨率降低, 關掉曬d特效先可以流暢d
好想快d砌部專係為打機用既機
開滿特效

我個部都係垃圾機
R7 1700+GTX 960

少事啦,不過係將我d翻譯整合一下

成個上古卷軸既歴史起碼有本小說書咁厚

我翻譯左十幾萬字

我翻譯左十幾萬字

我重裝了skyrim....終於玩到Endural了!!
唔係路, 遊戲一開始個畫面已經好靚
FPS跌到得三十, 即刻要較番個setting

根本第二隻game黎

根本第二隻game黎

換機啦
我部垃圾野

根本第二隻game黎

其實睇你係想玩mod定玩新劇情
純粹玩mod嘅話,skyrim都可以mod到好靚,相反enderal好多mod都唔用得

以immersion嚟講,我依然係首推skyrim+mod,Campfire+Frostfall+Hunterborn+CACO+Harvest Overhaul+iNeed/RND,足夠將skyrim轉變為生活game

追求真實嘅玩埋Beeing female,簡直就將成個女性生理周期搬晒入skyrim

想殺完人玩埋屍體處理,仲可以裝埋Clean Up Your Corpse (包括有燒屍、熔屍、埋葬、製作BBQ、釘係牆)

根本第二隻game黎

其實睇你係想玩mod定玩新劇情
純粹玩mod嘅話,skyrim都可以mod到好靚,相反enderal好多mod都唔用得

以immersion嚟講,我依然係首推skyrim+mod,Campfire+Frostfall+Hunterborn+CACO+Harvest Overhaul+iNeed/RND,足夠將skyrim轉變為生活game

追求真實嘅玩埋Beeing female,簡直就將成個女性生理周期搬晒入skyrim

想殺完人玩埋屍體處理,仲可以裝埋Clean Up Your Corpse (包括有燒屍、熔屍、埋葬、製作BBQ、釘係牆)

哈哈,如果玩mod的,當然玩番skyrim啦
佢2011年發行到現在, 已經好多mod
大家都係Base on佢原本個個版本整mod

玩Enderal都係玩下劇情咁樣.....
我都懶得再搞人物美化
久違地用大叔角色....原來有種說不出的爽感

Carry我

Carry我

無曬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞