[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (130)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
時不時都有攞返Kenwood出嚟聽
係D9?
yes
jeng
最好個樣野係到Win10 都入得返歌個下好
個新case皮色又幾靚
原來部Mac可以插3.5mm直出到96kHz,慳翻一筆
睇返條thread,巴打好似幾亂下,其實你係想做乜?
講講下無線又變左lossless/96kHz同USB
睇落d concept 唔清
都係琴日先開始了解”音響”呢樣野,好多野都上來問費事自己哂埋啲無謂錢.好多野講到1999, sorry.
因為最近入左隻Sony wh1000xm5想聽Apple Master digital最高去到192kHz.

而家clarify係部Mac 內置DAC 可以用3.5mm 直出96kHz. 個headset最高支援都係96kHz. 無再哂錢買埋啲用唔著嘅野!
welcome to "音響"

你想用wh1000xm5聽Apple Master digital而用到hires或以上content

藍牙就唔洗諗。首先除左LDAC (CD quality)之外,現有所有藍牙codec 都係lossy, 你個source 幾靚、規格幾高,經藍牙都係有損失,所以無謂追求高質素。LDAC如果係CD quality 的話先可以無損,你要聽高過CD規格都係變有損。所以你個case用唔著。

用3.5mm有線駁heasphone, 咁個音樂規格就由你駁住個部機去決定
如果你駁mac book, mac book support 96k Hz的話唔佢最高出到96kHz,呢個似乎係你而家個理解。所以你用3.5駁mac book 聽Apple Master digital係用到highres content 嘅,達到你目標

值得思考係點為之用唔著嘅野。如果內置DAC已經夠,點解仲有人會整/買其他DAC?
hires=好聽d?
Apple 個3.5mm 推力 ok 既反而個上限喺wh-1000xm5 度
口味嘅野,啱就得
之前見有嘅大陸評測網話好似同普通中階dap比仲大力少少,而且背景都夠黑
嗰測試好似都幾詳細 有晒curve chart之類(利申唔識睇
評價係意料之外都幾好
霎時間搵唔返嗰網
https://www.l7audiolab.com/f/mbp162021/
搵到了
佢有個post寫新磚,大概都係話推力一樣冇乜進步都係賣信仰
買得新金/黑都係聽調音架啦
咩呀唔係講緊Mac機同WH 1000XM5咩?
佢有個post寫新磚,大概都係話推力一樣冇乜進步都係賣信仰#cn#

新黑/新金都係想要Sony嘅調音 + 可以玩串流啫
追推力就唔會Sony la
想請教下有無人用android裝PowerAmp聽歌?
想問輸出係咪最高得48k?..如果可以高過的話知唔知點樣設定?
唔係話sony大哂 但啲支那機咪就係得個大推力
要手轉hi-res output
budget有限
用緊intime 煌
zx300定a105 定比多少少上507
再唔係拎返部ipod classic去整
想問入門dap 想用apple music
最basic要邊部
同埋有冇人iphone駁jer仔好容易bad contact
我自己試過orb同啲dac仔都係咁 hi到下就冇聲勁敏感
budget有限不如買最平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞