[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (130)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
自己AB完後覺得:人聲密度好咗但高音好似削減咗,details位都犧牲咗啲啲,始終多咗層網
如果e5000 推得起 佢個中高音會出返黎 整體會平衡好多 但如果要輕便拎到出街 搵方法搞低音 等佢唔會蓋過中高音 應該容易d
ie300同ie500 pro係咪差好遠?

另外ie 500pro停產左
想問新黑磚配咩大耳牛好?🙏

budget: 16000

唔知大Z1R推唔推到……

HD800S呢??🙏🙏🙏
姐係有得揀ie 500 pro?
mdr z1r我覺得ok
800s就唔得了
我用新金推Denon D5200
你可以試埋7200同9200,呢三隻都唔難推可以試下
想問下邊度訂新黑磚好
sony訂9月先有貨
唔好啦,玩返iem好過啦
想買耳機iPhone用
想要mmcx
Budget~1000-1500有無推介
玩到$16000 大耳牛
但要配新黑磚
新手唔知🙈
試左1790TI, 1750CU
最後買左1790TI

音質黎講
個人覺得1790TI分析力比1750CU高
但1750CU bass比較勁

外觀上
1750CU全黑係比較靚
想問下
喺同一個價位嘅情況下
便攜式耳擴嘅音質係唔係會好過DAP?

如果係嘅話
3000~4000 有咩耳擴推薦?
你冇難推嘅耳機其實唔洗搞呢啲
因為唔方便 好多場合唔會用到
講power output, 大陸dap都夠用,除非你想推headphone或者平板iem
否則加amp都係用黎調音
作為用家我都好同意
我用um pro 30,用金寶線變咗同pro x 30差唔多聲
但比過其他耳機用,好快換返
用緊一排有乜感受?bass潛得好深好有張力,但中頻真係要搵
用zx500試,唔記得咗用乜mode
a105音底好重味,Sony a系列嘅頂端,分析力對比前幾代好好多
但zx300聲底好黑,低調嘅Sony味,同a105係唔同嘅層次
我好似係用vocal tune
反而覺得中頻幾好聽 平平淡淡咁好似咩都中規中矩咁
我又唔覺用dap一定只能玩iem嘅
有啲耳牛係dap都handle到 eg d5200, meze99, grado sr series, 鐵三角部份耳牛用dap都唔過分 eg ad900x

Z1R用黑磚個4.4直推亦唔算好過分, 亦比部分"入門"臺amp夾得好
z1r得64ohms 100dB/1mw, 用新黑磚推絕對夠響tim

btw查實出面大把mdr z1r demo, 試下又有咩所謂
最主要係想聽啲聲好啲
所以就諗緊買DAP 定耳擴

同埋中國Brand 唔考慮
巴打用乜iem/headphone?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞