[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (130)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
intime
AMP唔可以獨立用
你本身有冇DAC先
講真 便攜AMP真係得大陸做得多
同埋呢樣野真係冇乜邊個會話好需要用

你可以睇下 Chord mojo
好果盲追,新黑定2手舊金好。 係外國冇得試,用緊mh334 加 wagnus 線,聽開日系女聲
portable amp 同 player 都係大陸牌子多
dap 得Sony 同AK唔係大陸牌子,啱唔啱聽就睇人
琴日試晒2對,1790Ti唔知係咪demo 問題,人聲好似蒙蒙哋,反而1750CU仲貼耳啲,然後最後決定….

盲追咗對ie900
覺得點?
未煲開只有初聽嘅感覺:
音場闊過Z1R
人聲比想像中討好,聽POP都無問題
聽classical 啲樂器聲好好Jfeel到個氣勢出嚟
配緊新金磚
Onkyo E900M
不過應該會一炮過換埋佢
諗緊Sony N3AP
我係想睇下可唔可以用AMP + 手機代替到DAP
定係佢地個定位差好遠?
電話解碼
mojo 2
其實個原理係點?
我一直以為係部手機/DAP過個file 比部amp 解碼
之後就部amp 直出
所以我諗邊到比個file 部amp 都冇所謂
如果大分別嘅話我直接買部zx 507 會唔會好啲?
amp係可以直接駁電話嘅headphone jack嘅
好唔好聽係另一回事
Onkyo iem
諗緊Sony 就不如一套sony, 唔洗煩

當然要試下啱唔啱聽先
amp 係analog device, 係處理analog signal
你個檔係digital, 要用dac轉做analog先可以比人聽
所以係file -> digital to analog conversion -> 放大
即係就算cheap 到你電腦個3.5 out, 都已經由digital 轉左analog,只係佢個dac同amp差d咁

dap 都係一樣,有dac, 有amp
市面上嘅portable amp 有兩類,一類係純analog 方大,另一類係dac+amp
mojo就係dac+amp,而且只有digital in, 所以只可以插usb/toslink
Cayin C9, Aroma A100呢d就純amp, 只可以入analog signal
有d就analog in 同digital in 都有,咁就是但一種input 都得
會造成二次失真,最好唔好咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞