[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (130)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
各位新黎既巴絲請詳細閱讀第一頁,以免問題不停回帶

真無線耳機 post search for True Wireless真無線耳機討論
以往 post search for [耳機撚] 討論各大耳機店及耳機
耳牛 post search for [耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家

所有耳機/player/線一切以你自己對耳為標準

耳機聽感自己試
-punk巴

所有野信自己對耳好過信sales / post內巴打
巴打/sales對耳仔唔係你對耳仔 每個人聽感都唔同
買野前一定要自己試清楚諗清楚

CM推介(舊版,麻煩有玩cm嘅ching幫手update)

香港常見嘅CM有:
fitear 333, 334, 335, air, aya
VE5, 6XC, 8
64 a18 a12t
qdc 變色龍,qdc 8, 雙子
UERR, 18pro

入門dap(整合中):
$2000樓下:
Hidizs AP80 pro X
Hiby R3 pro saber

$2000→$5000
IBasso DX160
Shanling M3X
Cayin N3 pro
SONY NW-A105
SONY NW-ZX507

Dap比較:https://www.head-fi.org/threads/hi-res-portable-daps-comparison-chart-2022.961903/

耳機推介
$1000樓下:
e1000/2000/e3000
ie100 pro
intime 煌 Kira/轟 Go
Artio CR-S1/CR-M1

$1000→$2000:
Sony N1AP/N3AP
Campfire Audio Honeydew/Satsuma
ie400pro/ie300
intime 翔 DD/耀/碧Ti 3/雅
634 audio SARN II
AAW A3H+
Final E4000/A3000/A4000

$2000→$4000:
Acoustune HS1300SS
Final B3/E5000
ie500 pro
JVC HA-FW1800
Artio CR-V1
634 audio OBER-S/8iTE-S/MEIZ
Sony IER-M7
TAGO T3-02
AAW A3H+ Noir
ER4SR/ER4XR

耳機規格分析

頻率

單位為Hz

當前數值越低,低音下潛力越高。(低音可以越低)
當後數值越高,高音上潛力越高。(高音可以越高)

阻抗

單位為Ω(Ohm)

當耳機的阻抗越高,
耳機需要的電流或電壓越大,
但阻抗與難推與否並非直接有關。

靈敏度

單位為分貝(dB)

指在1kHz頻率下,向耳機輸入1mW或1V的功率時,
耳機所能發出的聲壓級。
現時的入耳式耳筒都是105dB/mW以上。
耳機靈敏度越高,阻抗越少,耳機越易出聲。
By Berryz巴打

單元類別

動圈單元

現時大部分耳機 (無論入耳式或是頭戴式),主要都是使用動圈單元。
發聲的原理和一般音箱一樣。

例:

Sennheiser IE8

HD800

動鐵式

又稱平衡電樞式。利用了電磁鐵產生交變磁場,振動部分是一個鐵片懸浮在電磁鐵前方。
當信號經過電磁鐵的時候會使電磁鐵磁場變化,從而使鐵片振動發聲。
優點是使用壽命長、效率高。

由於動鐵單元頻率響應範圍較窄和單元尺寸細小,所以多數採用動鐵單元的入耳式耳筒都會安裝多個動鐵單元,分別用來分析高、中、低音。

例:
Final FI-BA-SS(單動鐵單元)

Shure SE535 (三個動鐵單元,低頻*2,中高頻*1)

JHAudio JH16Pro(需要訂造耳模,八個動鐵單元,低頻*4、中頻*2、高頻*2)

20單

圈鐵混合

同時採用動圈動鐵的單元,理論上能夠互補長短。

例:
AKG K3003 (一圈二鐵)

DMA 泛音

好多高檔野試
有出自己牌子既HP架,都有ATH架
貨品種類繁多
牌子相對比較齊
分店多,地點便利

BAD
旺角鋪人多嘈雜,難以專心試聽
旺角鋪員工/老細態度西過狗
高登&灣電鋪雖然環境靜啲,但就少好多嘢試

金聲耳筒專門店

唔少耳機都可以任試
總店人流較少,環境靜D,可以專心D試耳機
分店多,地點尚算方便

BAD
買野前切記一定要問清楚是行定水貨、保養條款、檢查行貨包裝上有沒有香港代理的貼紙和標籤
人流多,總店唔少耳機都俾人試到殘晒

Jaben HK

好多貴野試,做cm可以即場做埋耳印
咁多間入面試耳機最好環境,閒日時間少人夠晒靜,任試唔嬲

BAD
有班常客係到吹水
要格價

英京:(8/F)

同天下(16/F)差唔多
感覺AMP/DAC種類較多(對比16/F)
試耳機服務好過(16/F)
可訂貨

BAD
同天下(16/F)差唔多
佢地唔太SURE停產與否,都會叫你訂貨,例如W1000 (某D對呢方面唔太熟既職員會咁做)

Let's Go Audio

員工好好人
好多嘢有得試,如:耳機、線

BAD
得灣仔有鋪

亦軒耳機音樂世界

好多好多好多耳機免費任試,面皮夠厚既話,可試足一個下午
貨品種類繁多
亦軒論壇個二手買賣區,間中會搵到筍野(你一定要知價,否則做水魚)

BAD
貨品價錢偏貴 ,大部份貨品都賣貴過甚他鋪頭
開左鋪後,佢個論壇變了質,好多野都俾人大吹一餐,或人云亦云,D意見睇下就算,最緊要親自試聽
人流多,唔少耳機都俾人試到殘晒
總店越搬越細

AV2000

價錢[rgb(255, 192, 203)]通常比其他鋪頭[/rgb(255, 192, 203)]平,會講明係行貨定水貨
據聞個老闆以前在某影音鋪打工,對影音產品既意見較專業

BAD
乜撚野都冇得試
鋪頭細小,貨品款式不及亦軒、金聲咁多,更沒有售賣大陸牌子耳機,以大牌子的熱門貨品為主

LeEar 樂耳音頻

有自家品牌,地方比較靜

BAD
D產品都係戇鳩調音,乜都賣得貴過人,馬撚又小器又封閉
員工/老細態度西過狗
https://lihkg.com/thread/2506044/page/1

天下影音:(16/F)

有D貨會劈價
係比較有名氣牌子 (唔會有大陸牌子)
賣HI-FI種類多,有興趣巴打可以順便望望
行內消息:由Denon代理開既
有分店,但System及貨量都係獨立,所以佢既分店呢間冇可以走去第間睇睇或者格價

BAD
試既多數係HP
有平野賣,但唔多
要格價(拿,唔好話我唔提)
限定版唔洗諗,應該好難會入到手
行內消息:T字頭代理會唔派貨,正如AX2XXX咁 (原因都係個價做壞市),換句話講唔一定有HIT既貨品
好似冇MONSTER貨

華仁:(10/F)

價錢都肯追貼街價
環境好 (但唔太靜,如果有人試HI-FI)
有HI-FI野睇同小量DAC/AMP野
有BD賣 (價錢唔好諗佢平)
店員幾NICE (第一次上去果時,第二次就差D笑容,但佢都樂意拎俾你聽)
旗艦級IEM都有得試,etc. IE8、SE535

BAD
牌子小 只有ATH SEN記 加MONSTER同SHURE
價錢唔好最平
主打HI-FI 所以唔好望D野好齊
容納人數小,試聽頂多4、5人已經叫FULL

國際影音:(7/F)

毒男O岩,望價睇野,佢都唔點理你
價錢都同友誠上下撞

BAD
牌子少
唔太多耳機選擇

RIGHT SHOP

好多線同耳機有得試

BAD
人流比以前多左
Lm
LM
好少咁前, LM先
fiio fd3 好d 定 雅
雅, 日本牌子
一係自己去聽聽同比較下

藍井?
連呢個post都有負皮狗?
lm
LM
有氣孔嘅cm應該都冇咁隔音
用緊e2000
幾鐘意final d聲
唔諗住買player 升級買e4000定e5000好
試吓再擰入啲?
final a3000 a4000已經$1000樓下
乜而家周街空舖貼滿哂 final , ag 廣告街招
ze3000 vr3000 咁
慳返啲錢買耳擴, e2000大力少少有奇跡
有咩耳擴值得試下
想揾定幾個目標得閒落場試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞