重磅消息:科大fg有人1000k一個月人工

468 回覆
18 Like 287 Dislike
係啊, 佢 prefer 行邊條路係唔需要我批准㗎!
同樣地, 我鍾意點樣評論, 就算用埋 CU 嘅準則嚟評論 UST, 都唔需要你批准㗎!
其實self employed 都計,成功startup 一個月賺一球正常
你真係柒撚到笑
柒得過樓上同埋你?
講到唔夠人講, 就話人哋 prefer 行邊一條路唔係需要其他人批准
其實呢句百搭㗎喎
咁樣乜嘢都唔駛討論, 不如成個連登都收檔啦
如果只求grad到又有咁既特別安排 其實讀兩個相近既major都冇想像中咁難 有啲科兩邊共通又可以讀少啲
佢讀咗254 cre 真係CLS 啲時間點變出黎
我記得以前係100-120credit畢業
讀多一倍真係要有咁既毅力放棄娛樂
點申請?淨係考finals都攞到full credits咁真係一個sem 30cre都得,大學d finals絕大部分都係standard野走過場咁,讀一兩晚搞掂,不過credits exempted同credits earned唔同渦
不過佢個case重點亦係pg course,如果ug take pg course又skip曬d野project etc,做乜鳩?
有咩原因要咁做?早d grad去讀PhD唔好過?又要take course又要唔去上堂唔做野,花四年搞個咁嘅CV有咩特別著數?佢又唔係讀醫/需要特殊資源譬如實驗器材嘅科
其實最失望係之後上佢個網見到佢d project仔,咁得閒玩咁多泥沙不如貢獻下學術界啦,雖然我都支持佢去搵真銀
成個連登似你咁就收檔啦

On9到用CU 講ust

覺唔覺自己影衰CU
幾神都係人,咪人地吹兩句水就信先得,唔使論證咩
定係你從來冇見過天才點生活
才能+風骨, 最值得尊重係 黎青龍
首先佢都冇話過自己係史上最神 佢寫既都係客觀事實用黎總結返佢讀u既achievement

其次唔係個個人都想走學術研究既路去讀Mphil或Phd ugrad 成績加入到citadel 已經能夠證明到佢實力

至於其他神人冇咁做同佢會咁做有咩關係 從來人地既選擇都唔一定最適合自己 唔太明你想表達啲咩
係 佢心理質素好好 我好欣賞佢

另外個兩個由細勁到大 如果佢唔係入呢d 先係意外
呢個咪正正係柒嘅位,你為左駁人竟然睇唔到個問題
咁嘅人才要浪費佢五年take course、同d庸人做project,去讀d佢可能一年自學就識曬甚至超越到(學術創新)嘅野
科大呢個垃圾地方,佢唔當科大係跳板寧願做井底之蛙?跳去mit/Google brains/Facebook research乜柒都好,留係香港托柒?
係囉,正如你所講,佢中意囉,可能就係因為咁科大d教授先冇出聲教佢點做
垃圾GS on9公司on9文化
師兄就黎quit係咪好開心
應該都係要OT
JPM就hea d

BB 之間有乜好比較丫
有得揀buy side 大hf 都唔會要bb
睇嚟唔止識讀書仲識講笑
可唔可以分享下經歷 打救眾生
exact7ly, ching 心水清
鬼唔知所有嘢都係當事人自己有最終決定權, 外人無權過問咩?
大家都係做塘邊鶴, 食下花生吹下水
諗唔到 point 反駁人哋, 就拋出一句百搭嘅 人地 prefer 行邊一條路唔需要你批准
咁樣所有嘢都唔駛討論啦, 所有 forum 直接收檔啦
Amber v Johnny 係佢哋自己嘅事, 外人全部收嗲啦
咁樣同 阿Sir做嘢唔駛你教 有乜嘢分別?

其實大家追返 post, 我一路都係與大家理性地研究緊, 究竟制度上係咪可以爆晒 credit 都唔畢業?
以我所知以前係唔得, 究竟依家係咪改咗制?

另外都係理性討論下,既然有實力, 提早畢業, 早啲上 MPhil / PhD 係咪好啲?
我無話質疑當事人嘅決定, 樓上咁激動唔知做乜鳩?

見到有另一個 ching 話其實佢唔需要 MPhil / PhD 嚟證明佢嘅實力, 佢未必想行 academic 路線, 入到 Citadel 已經證明到實力
其實佢 take 10幾個 PG course, 已經證明佢有興趣+有能力讀 PG, 而且讀 PG 與入 Citadel 無衝突, 唔會話因為讀咗 PG, Citadel 就唔會請佢
所以都好奇, 除咗俾佢 reg 爆 credit, 究竟 UST 有無俾適當嘅輔導/支援佢?
https://aaronwang.dev/hkust/

原來佢已經解釋咗, 寫得幾得體
其實佢都係無心插柳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞