重磅消息:科大fg有人1000k一個月人工

468 回覆
18 Like 287 Dislike
條友已經死左
佢未死前做過律師
聽聞死左
睇我起底,我好窮
你又死左未得未呀?
已經知你係ust 本人
再扮女人
連登開post 自己上黎
弱智
柒少陣啦
你陣U膠除真係好重,未畢業你就可以玩歧視鏈話UST被比下去,睇你都係文社科,而且唔似讀law,law都幫唔到睇你開post個負家底

你應該唔意識到,畢咗業後嘅歧視鏈、你哩世人返中環文職嘅可能性有幾低,或者到時我同其他UST graduates嚟你鋪頭買咖啡時,你可以講多啲關於咖啡豆嘅嘢,畢竟大學啲syllabus真係得讀緊或準備入或入唔到嘅人先會care
唔係話想踩文科仔
但係拎文科workload 同UST engine/數 黎比
咁即係佢入唔到
citadel developer 應該唔使Olympiad medalist?
trader就應該要
quant應該就PhD in cs/math/physics
上面提過trader>quant>swe
你話citadel trader>bb ibd我都理解
但citadel swe>bb ibd就唔太同意,最多話唔同skill set
攞IMO gold medal唔代表啲客會俾deal你做

不過講真呢個年代native HKer入bb ibd都買少見少
入industry group就更少
ecm/dcm/hk team會多啲

另外想請教你啲friend係去美國讀master PhD之後報工定係fg報美國工?
係咪吹奏big4 吹到唔識睇email
但冇名係張圖度係咪只當公廁信
你唔好串公司喇, 我鍾意返工同做野, 唔通係公司錯咩? 我今日都有開機
反而我個人見解係trader 先唔洗 因為trader 最重要唔係識modelling 同計數 最重要係有個instinct 發現邊一個位有問題 好快好準確咁指出佢 數學好唔代表可以好快好準確咁樣observe 同expected 唔同ge 事 希望其他巴打可以補充

ibd 個到就無必要argue 了 just different perspectives none of us is wrong

我有兩個朋友in 都唔撚洗in 就入左google 因為佢拎左好多國際oi 獎 然後就佢oi d groupmate 直接invite 左佢入google

另外有朋友就係去到外國打工 然後長時間可以stay 係個邊再每一間都apply 每一間都interview 最後都有several offers 所以係外國讀書唔係necessary
就算真係 first and only in UST, 都唔應該咁樣寫出嚟, 咁樣顯得好中二病
當然佢嘅實力係無容質疑, 但係佢做到 first and only, 唔係因為佢係史上最神, 而係因為以前在制度上係做唔到
(UST 係咪一向都容許爆 credit 都唔畢業我無法證實, 但係至少舊制 dual 3+1年 係唔會夠時間讀 4 majors + 2 minors)
而且其他神人根本唔會選擇咁做
陶哲軒, 沈C君 都唔會咁做
就算俾佢爆晒 credit 拎 4 majors + 2 minors
在學歷上, 都只係與其他 dualer 一樣係讀5年拎2個 degree
正路應該係揀早2年畢業, 2年時間可以讀1個 MPhil 或者 半個 PhD, 更加能夠證明實力
點解1000k唔叫1m
你果2個oi friend簡直係神人

另外果個friend都有料
係未搵到之前嘅過程心理壓力應該好大
又要返工又要搵工又要砌portfolio又有visa壓力

不過真係開眼界
我識果啲都要去外國讀個postgrad先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞