重磅消息:科大fg有人1000k一個月人工

468 回覆
18 Like 287 Dislike
呢個唔知,我唔知department有冇勸佢唔好4個major啦,但如果佢執意要apply 4 majors,department批唔批通常都係首先睇gpa,同埋要睇study plan,即係預每個sem讀咩course讀幾多credit,你俾到study plan佢,證明你可以normal period內讀晒,你gpa睇落又真係應付到,佢就會批,制度係呢方面冇限制,最終決定權係兩個major既department到。
Hku 雙學士係搭法律,arts ,ppl無雙學士
ust已經比下法,中間仲有個cu.
同埋真係讀唔晒係可以 drop的,To have the completion of additional major recorded on the academic transcript and degree diploma, students must declare in the major no later than the last day of add/drop period in the first regular term of the final year of study. They should complete a form for Declaration /Withdrawal of Additional Undergraduate Major Program (Form RR-47). The same form is used for students who apply for withdrawal from the additional major program.

你係紅字之前withdraw佢唔會阻你,之後先想withdraw就唔肯定啦
係咪發明左時間停止器
講明先
我行情跟得唔太貼
有錯請指教

citadel呢啲firm
個hierarchy應該係trader>quant>swe

係美國,一般top cs grad會覺得呢類firm人工bonus係一線
但working hours, stress, lifestyle 係差過west coast big tech
同埋係big tech, swe is king
但係trading firms, swe係serve traders & quants
所以相對地爭得無咁激烈(不過都好激烈)

不過想留係香港發展就唔同講法
首先香港無得做big tech swe
所以就多啲人就去爭citadel tech位呢類位
同埋你要同成個asia嘅人爭(清華北大東大NUS, 美國top U回流, etc..)
所以答返你問題,香港citadel tech係難

但如果你話同bb ibd比
我只可以講skill set唔同
佢未必會入到ibd, ibd人都未必會入到佢位
諗起有個hku mbbs + llb雙學位課程 呢個好似仲屈有無神人有讀過
真係文學院傻鳩,engine嗰班真係搭建緊你每日用嘅住嘅,你喺到J個double major話UST被比下去

讀過HKU,你哩啲傻鳩見唔少,同埋文社科嗰邊只係畀班engine仔take得多重workload course時用free elective credit take一兩個course用嚟拉返低嗰個sem workload,喺到J年年幾多人幾多major,畀Aaron見到真係笑大佢個口
咁樣要讀幾耐?
剩係聽過醫生同時有律師執業資格,但係佢都係分開讀
其實反正都係做幾年攞完個ex-google名出去搵真銀/搞startup (只限美國)
係中環,native hongkonger 係原罪
巴打柒少陣

同意你講好多連登仔係公屋仔

我都夠膽講句fg 50k 同私樓唔易買對住緊私樓,25分以上直入u甚至三大都係唔易,比多二三年都唔唔係個個上到50k
又唔可以咁講
City, Poly 都算係世界百名之內, 你覺得佢哋 hea, 係因為未見識過外國啲非名牌大學有幾 hea
BU 叫做擲界啦, 始終有傳理系做鎮山之寶
再後面嗰啲唔方便評論啦

其實舊制嚟講, 每年CE有十幾萬考生, 篩淨3萬幾人去考 AL, 競爭萬幾個 UGC 位, 大學升學率低過20%, 即係 Band 1 學生都未必入到, 絕對唔算高
到咗最近, 係因為出生率下降, 移民, 多咗私立/自資學位, 才會令升學率暴升
考生人數跌咗7成, 政府都控制唔到, 唔通真係要 cut 返7成大學學位咩?
定係你想政府放寬大陸學生落嚟考 DSE, 玩 Jupas?

同埋, 新加坡嘅精英制唔係你想像中咁 harsh
喺你印象中, 佢哋只有 NUS, NTU 兩間大學, 一定好難入啦
事實上, 這兩間大學嘅規模比香港嘅大學更大, 收生人數更多, 人哋嘅路線係集中資源嚟搞
你當係將 城理浸 合併入 三大 咁上下 (其實以前政府有提議過, 學生當然贊成, 不過學校當然反對)
所以入學難度與香港比較, 唔會差太遠
而且, top 嗰班學生, 人哋政府直頭俾晒全額獎學金+生活費去外國升學
在香港, 就算你考到狀元, 都要自己周圍撲, 唔係咁易拎到 full scholarship
大致認同你個講法 tech 人係會想入faang 多過financial service

因為tech 人好多都比較chill同想過d chill 生活
入faang 可以有自主權 但係入finance 就要睇人頭 加成日比人屌 就算人工係高d 但綜合黎講無做tech giant 咁大value

身邊有唔少數學cs 都叻ge 人 佢地全部入左google/fb/oracle 都唔簡入ibank

但係我想challenge 你係因為citadel it 同ibank it 係兩個level jpm swd 係唔算太難入 但citadel swd 個難度會比起ibank ibd 高
你個例子都唔係UST
Double major 唔係Double degree
原來你唔識架?
醜爆了

Hku無arts可以搭雙學士,弱智仔
出醜咗仲喺度死撐
仲話讀過HKU?

你唔講咁多冇人知你戇鳩
一向都有, 所以雙學位加四主修就話自己first and only 根本俾hku 人笑
但係佢個sub total係Per school喎
😂 我知啦
得第一個school錯sub total formula
下面都係返maximum of school.
8年 其實醫點都要6年 law當你用多兩年時間
關乜嘢事?
呢個好明顯係 for 讀唔晒要 defer 嘅情況
同佢依家讀爆 credit 都唔肯畢業嘅情況完全唔同
citadel tech 同 ibank tech係兩個世界絕對同意
我上面講只係適用citadel果類firms
ibank tech講都廢事講

citadel swe vs ibank ibd我真心覺得無可比性
ibank ibd要語文好好,好presentable,好識social氹MD氹client... citadel swe唔使
當然如果你講technical knowledge就ibd門檻係低好多

另外想請教我朋友而家香港三大math major recent grad如果想做big tech swe可以點行?
香港big tech有無位同有無得發展?係咪都係要去美國?
唔做大firms的話係香港發展如何?
依家我真係唔知
舊制嚟講, 爆 credit 唔畢業, 係去到 UGC 層面嘅事, 唔係單單 department 或者 學校 可以話到事
老實講佢入咩大學都屈硬基,咩大學都出錢收佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞