重磅消息:科大fg有人1000k一個月人工

468 回覆
18 Like 287 Dislike
巴打,佢讀咁多cre 係咪唔上堂?

咁高效率佢自己屌完個project 都得啦

法律+醫學X2+電腦+教育+會計+生化+管理
早幾年讀其他ugc degree regulation 寫明成個degree max load幾多
應該因為香港學費計年而唔係cred,驚人讀勁撚多個course
我估佢都想留個機會比其他人學野
係,3.9係勁
只係唔可以話自己係first and only
不如你睇多次?
睇多後面個幾隻英文
咁應該係爆cre都未fulfill到
fulfill晒應該都要早grad
你唔可以咁講,人地有醫科同法律,依度已經三個學位。另外人地一樣有電腦同商科,依度已經蓋過ust 神人。

Ust神人係2 degree (4major)
Hku神人係8 degree (8major)
呢個人grad 咗做緊咩?
不知道,好似入左ibank, 無耐退左休,之前好似意外死左
讀咁撚多野
現代達文西
科大終於都有球員踢五大聯賽
佢4個major2個minor一次過讀哂仲要3.9喎,點比
以我嘅理解就係咁, 除非你話依家改咗制, 咁我就唔知啦
真實例子都見過好多
Jupas 入學, 讀得快想 spare final year 去 exchange, 但係俾學校逼提早畢業嘅又有
Asso 升上 UGC, tran 咗啲 credit, 佢想讀足3年(舊制), 但係去到2.5年 credit 夠數, 學校逼佢提早畢業嘅又見過
如果個個都爆 credit, 學校就要加班, 加教師, 資源會用多好多, UGC 唔會肯
依家出生率低, 可能資源鬆動啲, 放寬咗啲規矩啩
佢地要ge skill set 的確係唔同 但係從technical knowledge 黎講 citadel 絕對難入d

講緊係個d 人要係數學/oi 拎gold medal/silver medal 係個個數學/cs pool 大約top0.5% ge 人

但係ibd 佢地要presentable 語文能力都好出眾 但呢d 唔會有客觀準則可以講佢地係某d 專業比賽拎獎 感覺上無去到top0.5%先入到ge 感覺

或者係從身邊朋友你會聽到幾個graduate 入ibd 但你好少聽到graduate 直入js citadel quant/trader/swd

最後個條問題我唔係好答到你因為自己都唔係讀cs 但係tech 發展一定會係簡外國 始終個pool size and diversity 完全同香港無可比性
佢本科係polyu 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞