【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
會計不嬲畀人感覺都已經唔專業
同醫生律師工程建築師比較 都完全唔係嗰個level
宜家證明比想像中更差
去睇返以前中同個d fb/ig ,出黎做會計做地產做保險都有依個共通點,好鍾意扮上流,然後加返句咩努力創造美好生活,再唔係就加返堆英文上去,只係會計個班仲會同上司影相同d業界有d料既人影相再擺上去就覺得自己好有榮譽,個人高級左,出到黎食飯仲會同大家講自己識左咩人去左咩高級場所玩,明明份糧唔多然後轉個頭買架垃圾車,帶隻高仿勞力士,肉酸到癲
唔好將工程個堆師放埋落去同醫生律師比,工程界比會計更唔專業
總就業人數由2021年12月至2022年2月的366.45萬人,下跌至今年1月至3月的361.05萬人,減少約5.4萬人。 同期的總勞動人口亦由382.61萬人,下跌至379.9萬人,減少約2.71萬人。 失業人數(不經季節性調整)則由16.16萬人上升至18.85萬人,增加約2.69萬人。

睇來香港奇境真係存在=>"有人無工做,有工無人做"

段九估,香港會計人士會加速移民美國或外國.
個個月尾埋數
反送中嗰段年報我睇咗兩次
都唔知第一段同PWC個立場有咩關係
支港還有黨 驚西呀
工程界同意
係,大陸個邊越黎越多專業性行業仲要高人工過香港仲邊有人做,依家仲會係大陸落黎既都係冇學識,做清潔,做按摩專業性工種真係有工都冇人做
驚西咩
去大灣區發展仲好啦
美國唔認你, 中國撚理你
腐乳華出聲未
中國想食埋你
諗下如果互認邊面著數啲?
係呀,仲要本身 2019 年年底已經斷咗,半年之後,突然又話延期,但個埋伏位就係你講嘅 point,跟住就係今年5月頭,香港會計師公會份靜雞雞聲明,話乜野過去三年長期談判點點都失敗

https://www.hkicpa.org.hk/en/Membership/Registration-and-licensing/Recognition-of-overseas-bodies/Non-renewal-of-MRA-with-US-IQAB

https://www.hkicpa.org.hk/-/media/HKICPA-Website/HKICPA/section2_become_a_hk_cpa/recog-oversea-bodies/recognition/app-requirements/mra-usiqab.pdf?la=en&hash=A93E74389812618E9CD2F2303C00C15A&hash=A93E74389812618E9CD2F2303C00C15A
連登開個post都做齊資料搜集
大家快d正評同推po
睇下現任主席係邊個就明哂
Acca囉
其實係香港無論做audit定commercial,個牌NASBA認唔認對佢地無乜影響。即使以前互認個陣都要再去日本、美國或其他地方再考試,而且不嬲申請ge 人根本唔係多。唔明個d憤世嫉俗ge連登仔開心d乜。你可以話移民少左條路揀,但條路本身就唔多人揀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞