【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
小弟。。真心冇了解得咁多
去關島考4科啦
如果會計師 真係可以彰顯專業、獨立精神,但哩行喺香港真係幾烏煙瘴氣同鬥平鬥賤
難道你係
Partner 笑而不語
咁唔好撚上市攞
用党安法嚟告佢
澳州可以直接轉,你要向難度挑戰我阻唔到你。一條係直路,一條滿哂屎,你係要踩屎係無人阻到你。你代表到其他人會去重新考咪代表
師兄應該問下英國政府同香港政府有咩分別
幾時到律師互認
LM
高汁PO
攬炒就係咁
出力果方係中共
但出力果方又會鬧旁觀者點解要攬炒
外國公會多數係自治因為要保證獨立性 除非有刑事問題或者大型舞弊事件出現 否則政府都唔會對公會做咩

財匯局當年成立係做第四方黎監管財務報告(要會計簽名果種) 本身係拎黎監管財務報告水平 廢事大家太hea查唔到大型上市公司財務問題搞到出曬事 又經濟問題 所以會計師同財匯局本身對等 只會因財務報告出問題先有交集

但依家玩法變左會計師係under財匯局同狗你要做會計師就要通過呢兩家既審查 唔係當年果種單純check有冇金錢或誠信有關刑事紀錄果種 就算有事都比委員會有彈性話批唔批 但依家係睇你有冇刑事紀錄 由局方發牌 所以狗係可以影響到會計拎唔拎牌

所以上年開始 好多人開始轉考澳洲會計師同英國會計科目 廢事考完香港牌之後冇人認同埋驚政治問題搞到專業人士都做唔到
講到尾有炮先係最有力
識有遠見的四五年前已經考澳洲或者加拿大CPA
個陣未有人諗到會有反送中同國安法
藉口用緊急條例
直接承認大陸醫生牌
依家美國唔比換都ok 最驚英澳跟機 咁就香港可以同世界脫鈎 一個會計師牌值唔值錢係睇佢可以免考到其他國家會計試既卷數
另一重大問題係習大大會唔會賣個人情比俄羅斯,送上香港做埋俄羅斯白手套
有咩分別 big4個班繼續含淚考hkicpa
仲有考既價值 始終仲換到其他國家牌
巴打可唔可以分享多啲
專業盡失
cpaa 係易考
但依家真係考cpaa+cima
好過hkicpa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞