【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
[member]請問邊度source 有講到咁清楚??[/member]
[member]2020見到國安法已經知唔對路,已用MRA拎咗icaew同cpaa[/member]
想係香港考試做跳板應該會無咁好
不過美國果套準則不嬲同英聯邦有所不同

同埋實話實說,會計師本身係之前已搵唔到食先係重要問題,比有牌既商家佬地產商控制左個定價
因為會計門檻低,會計師比班有牌商家佬
當LCCI咁壓價,應該成為左香港最高投入但低回報行業
其實呢樣野最大影響並唔係會計師
因為會計師一早食緊屎

反而係影響左D想走出去既中國香港上市企業。。。。
港交所融資能力受影響
信D會計faulty打手一成,雙目失明
佢地最驚無人讀
班垃圾濫開班
香港會計師係極度過盛
易考先仆街
以前幾撚難考
所以某程度我唔支持個公會
對業界前途完全無做過野
唔知點解咁多人考垃圾科
其實讀護士搏APN係好過會計
呢期好易升
垃圾科?
放心 一定會

係幾時做
後生入世未深個個都鐘意充架啦

大把人好低調出入坐地鐵巴士食cheap野但渣幾層樓
咁即係而家先整點都唔會有$1,000 ?
一切都係跟官網收費?
唔信你可以自己email問下
國家又安全一大步了,仲有國家最安全嗰時係完全同外界無接觸嗰時
好多考慮點,可以係工可以係環境,可以係小朋友,就算你做會計去左外國都未必做返會計,更何況再考牌

單純以會計牌黎講,香港人去加拿大/澳洲會比較省時輕鬆

樓主個標題論點係香港牌無得轉美國牌,香港牌由一開始要轉美國牌都係要考好多份paper, 認可同唔認可都係差1/3 paper 數量,唔會係其中一個誘因你轉唔轉美國牌羅

我要帶出係呢點
個專業牌係垃圾
個個搵到錢既基本上唔係靠個牌
個牌只係入場券
咁同其他專業比係咪垃圾
其實都可以周街係律師同醫生,只係大學唔開咁多位,因為醫生唔準/社會無呢個需求。會計需求大因為香港多公司,剩係睇商廈數量都知
我剩係知我靠個牌可以移民繼續搵食

會計牌本身當然唔能夠令你發達,但去到邊只要有mra都有一定程度的生活保障

用途夠廣泛都係呢個牌嘅好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞