【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
係呀,不過係唔明點解做會計,地產,保險個班先最多依d
cls講充行頭會計同後面果兩行點比呀
其實想問下ICAEW 有咩用?
佢同ACCA又有咩分別?
其實好多有實力嘅公司跟本唔想上巿, 我做過兩間就係覺得佢麻撚煩,為果雞碎披露咁多野俾人知、又俾人管得嚴左,冇必要! !問完意見都唔撚攪算。

就算有新project唔夠資金,上巿都非唯一攞錢途徑! 賺到錢若自己有能力食晒,點解要同人分?
過兩年如果冇外國會計師牌收入應該會少一大忽
你講保險地產咋 big4 second tier無人會曬命 日日chur到兩點 你講影自己凌晨飛的同 post 話ot story就最多
準備入行既反正都未考牌
考番個外國牌就OK
兩個唔同會

英國來說,如果fresh grad 要考牌
你audit 或 做accounting service firm 就入icaew
做commercial 就多數入acca / cima
我覺得hkicpa個牌本身都算勁,當考cima,佢exemption 好似多過 icaew

不過呢幾年如果香港同國際mra陸續脫勾就唔使講了
我覺得財匯局個factor係最大
美國特登搵個97之前已經存在嘅法律做借口唔延長互認協議,明顯唔係真正原因,背後嘅所有原因只有美國先知,但如果要我估,我都會估財匯局收咗發牌權係最大因素
我見班會計撚初初入職個時好多依D野,個幾年既FB個班師兄師弟,幾屆都係唔多唔少有D依類人
呢鑊真係壽終正寢
12年入hkicpa佢都係收我1000, 得意
有冇人係CA ANZ
轉會CA ANZ要一個CA支持
但要果個CA同你工作上共事過喎

你移民NZ❓
無左查册都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞