【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
唉你班又算啦好冇
學吓點做 conso 好過啦
而家啲A1 technical 越嚟越柒
你其實知唔知人哋講緊乜架
九唔搭八
人哋本身已經係澳/英cpa
其他國家跟機對佢哋冇影響
唔緊要 可以融入國家發展大局就得
身邊啲朋友一係掛住搵錢,一係wfc
local u grad 又冇得mra 拎hkicpa
定係怨自己冇父幹,唔係外國u grad
你哋唔該正視吓自己嘅問題
你連四大係用乜模式營運都唔知
唔通4大冇美國合夥人咩
成班為咗FF香港會計佬全部會變乞兒不停九唔搭八
我唔係會計界都覺得你哋癡9線加冇常識
正路丫
融入大灣區, 加入国家大格局
腥港發展定必欣欣向榮
Yes. 傻仔先考 QP

利申:傻仔
謝謝美爹沒有放棄香港
ACCA 又贏
我認為咁多個師黎講,做會計師係最低賤⋯⋯所以真係冇入黎哩行⋯不過個牌好易考 基本上肯努力下就得。
類似呢啲
我無都係用嚟攞Q pay姐 況且QP都唔難考
港豬被溫水煮蛙多年
而家開盡大火都仲有大把人心存僥倖
算啦
睇requirement
係咪一定拎咗hkicpa先可以申請mutual agreement
Pass晒exam唔申請得
見佢同加拿大出年5月expired
睇唔明但幫推
美國FRS真係好唔同IFRS, 除非做美國上市D SUBSIDY要填REPORTING PACKAGE的工作需要, 香港LOCAL 一係外國返來澳洲會/英國會, 一係唔考QP考ACCA, 真係好少聽人去搞AICPA

但大陸好多幫大陸公司去美國上市, 大陸人考牌一來易有野撈, 二來都係諗住有牌去到外國搵食, 目標好唔同
你confirm佢澳/英cpa係考番嚟?唔係經MRA用hkicpa convert?

若係convert番嚟,若再有需要convert去其他國家會計牌,就要用番hkicpa,唔可以用convert番嚟嘅convert

若然佢本身係用其他國家cpa換hkicpa,咁根本佢講嘅嘢代表唔到本地大部分hkicpa
你可以隨便 google 一下,大陸人之前係非常之興奮香港同美國簽互認協議,覺得可以用香港牌做跳板拎美國牌

http://www.hkicpa.cn/hkicpa/1839.html

https://zhuanlan.zhihu.com/p/52942553
完了吧,如無意外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞