【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
可唔可以講詳細d
中國狀師,中醫,掌櫃會取代呢幾個師
呢單野最大影響應該係移民撚

美國唔認唔緊要 本身香港好少人靠會計移民美國

呢家至驚英加跟機 到時會計撚移民過到去要重新考牌最撚煩
談判嚟做咩?香港金融地位為基本法腐乳,不需對外國勢力妥協
所以我覺得呢個 post 令人反思係咪要做多一步拎多個牌,係冇錯㗎

其他人唔識唔好引戰先
多謝解答 想問多句world區即係邊度?
多謝解答
融條毛
由我細個講融合到而家啦
呢啲嘢講黎搵啲嘢做下
你中五未?我有香港同澳州CPA,應該熟過你
主要係叫連登巴絲快啲轉外國牌啫
趁而家啲協議仲未斷
成鳩日幫中共做假數上美國市

自己玩爛自己個招牌,咪返大灣區搵食囉

呀唔記得咗中國已經鎖咗國tim
唔好乜春都學沈大師用宏觀國際關係解釋啦
歐美會計不嬲兩個世界
唔好話行內知
有開公司又有海外分支嘅一定都知
所以根本唔會乜美國帶頭
要講大獲嘢
財匯局取締會計師公會先係主因
呢啲details嘅你哋又唔睇新聞
結果就變哂蕭生沈大師嗰啲淨係識講大國關係
移民野去連登 world 台 問la
嘩 咁會計巴絲快啲轉牌 趕尾班車
咁你是否寫包單歐英會承認財匯局
早做準備有乜錯
有冇師兄換左cpa Canada?請問係唔係要Canada 做野先換到,可唔可以係香港換左先?
太詳細就唔講得喇
呢一行人數唔多,一向都係用本地資格又得,外國資格又得
而家就話開始規定用本地資格
仲話如果要繼續用外國資格
就要本地機構認證,i.e.香港濕鳩學會認證外國國際學會
有,BC省之前要work permit
我落機後搭的士時就send email 去換
其他省唔知
好多人憑感覺鳩up當事實,但俾識野既人聽到真係得擔笑
有乜包唔包單
你咁講乜都推演國際關係話「可能」黎多次八國聯軍都得
講呢啲有春用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞