【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
真 見識過CPAA人既質素
就算係預計到嘅野都有驗證嘅價值
絕對唔係無聊野
我意思係就算香港轉都要考幾份paper, 同直接報美國CPA差唔多。你智商幾多,講極都唔明
因為香港返返去用槍講野,而唔係為咗整體利益嘅時代
專業人士嘅議價能力建基於佢地提供嘅服務可以帶來較多利益,所以當社會係理性/利字行頭時先有議價能力。但而家嘅香港進入「炮」\「權」為先嘅共產黨模式
有部份仲要搞唔清自己份工根本冇實業
仲要狗眼看人低,睇唔起實業嗰啲
明明自己只係炒炒賣賣
demand升咗點解要減價
你倒果為因
係因為太忙,所以只可以就地解決
出咗外國人哋埋又係當你班幫中資做數嘅係撚樣
自己閂埋門打飛機啦
靜靜雞 冇報紙敢報
你話呢啲係「外國」係咩居心
老公考緊CPAA有冇影響?
有強大祖國認可咪得
怕鬼,比錢叫佢地過黎睇,明顯佢哋貪錢。
英國都有財匯局 其實同香港財匯局有乜分別
香港金融中心地位一沉再沉
本身有得waive好過冇得waive,咩叫差唔多,你覺得考paper好易唔代表其他人,我就prefer考愈少愈好

你用唔到唔該唔好代表其他member,令人好討厭,唔係得你一個係member

你覺得自己個專業一路deterioate無所謂,係你自己嘅事,影響唔到自己就覺得無問題,真係好短視,仲要侮辱人
真 佢自己鍾意由頭考咪自己考飽佢 冇人阻
但咪撚代表埋我
一齊落地獄啦
第一滴血竟然係會計佬
Ok ar 好過考HKICPA ,唔使做其他嘢
會計表示:躲着也中槍
唔明點解你地話ACCA CPAA又贏ACCA同AICPA一直都無得互認 CPAA要轉AICPA都要係澳紐居民先轉得 真係想要美國牌應該一開始就直接考AICPA
有無睇過qp passing rate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞