【信譽不再】美國帶頭不再認可香港會計師 金融地位進一步消失

789 回覆
1819 Like 20 Dislike
港交所D股票 美國資金未必認頭
ACCA 都唔係GAA member,就算有mutual recognition,ACCA 會受不平等待遇

所以,要考都考CPA Australia 啦
知唔知咩係蝴蝶效率
美國帶頭唔認你
你認為其他國家又會點做
師兄我想問下,如果用HKICPA換左CPA Canada,之後CPA Canada同HKICPA個agreement到期唔續,咁之後係咪都可以繼續keep CPA Canada ? (只要喺agreement到期前換左就得?)同時間唔交HKICPA會費得唔得?

利申:會計新丁
但又講發生乜事
邊度見到?
上面有人已指出堆中慨股有問題

我以為佢地咁專業 一定有國際視野
所以誤會左上面個P是5毛 對不起
同問 要轉牌
都要諗埋邊度地方做野, ACCA新加坡比較認受性高, 澳洲會就英聯邦系列尤其澳紐先職場無阻
係,可以

但你第一年點要上online courses for Canada tax law ethics 先可以renew 第二年
當然有CPD requirements

同埋你好似要有canada work permit 先轉到會

如果你想去加拿大,詳細可以去world 區問
1. 可以繼續keep CPA Canada
2. 通常都要求keep parent membership,千祈唔好唔續
全霉
大陸準則得一條:服從黨的指示
50 cents? so short sighted
你去邊就做邊個會。

利申: 現hkicpa+ canada cpa會員
前icaew 同前caanz會員

以前諗住移去nz 但covid 後改去ca
icaew 係為左讀mba 有4科extempation
但點解
專業資格(乜乜師物物師)
鬥唔過偽進仔?

其實我o地係高估o左專業資格o既能力?
你都戇
就算歐美同呢邊有乜瓜葛
都係因為上年修例財匯局取代會計師公會啦
關美國乜事
所以最好用GAA membership 攞mutual recognition轉ACCA,會容易好多

調轉頭嘅話會有好多阻滯
香港會我有續, 為左個平保險
有d錢續又無乜問題既
On9
唔岩聽就老屈
有得買icaew 點解要買acca
去英國就icaew 唔好拎咩acca 啦,本身考左Acca就另計啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞