Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
通常做leetcode 15分鐘卡關就唔好浪費時間,直接睇答案
真, 特別係hard
如果係初初玩卡關, 好大機會係唔識d algorithm同data structure(e.g. BIT, segment tree, KMP e d)
研究完個答案, 隔幾個月再做好過
高質post留明
巴打比賽係用咩lang?
我垃圾仔,鍾意用py,如果tle就邊google邊寫c++
咩係tle? 其實我只係識python就係想問你,如果我好似你咁,比賽用python,排名勁嘅話係咪都有公司in?
tle = time limit exceeded
無問題的,根本好少hiring manager同recruiter care你用咩lang打比賽,除非咁唔好彩你hiring manager都係選手
Thx
行第二個loop嗰陣已經可以check如果dict1有就擺落result

行第三個loop嗰陣就如果dict1或dict2有就再check如果並非dict1同dict2都有就再擺落result(否則上一步已擺)

nums1, 2, 3各traverse一次已經夠晒亦唔使整dict3同dictAll
medium 唔洗點練
留名學嘢
你個方法optimize左memory,會更加好
我唔知道連登有幾多勁人
我身邊好多同學應該能力都高(UG top 20 uni CS grad),都要練習先做到medium
連google啲engineer都要操下
連登仔應該世界top 1%
呢題用set好似無咩用
codejam我入到round 2
我打round 2果日打開題目就放棄左,不過果日應該算狀態差,同一日要打4場比賽
我目標係下年入round 3
我主要都係操leetcode,codejam有一堆真係CP選手黎,另外一個世界
操leetcode我覺得連應付codejam round 1都唔夠用
medium 我有時做一日都唔得
easy就真係唔洗練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞