Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
佢math ug
math major cs minor,ug 浪費了青春,而家追返
屌你
絕對唔係
faang唔太care你識咩language
反正要pick up新language唔係一件難事
同埋本身入面都十鳩幾隻用緊 總有一個proj岩你玩

ibank/fi就會有分 因為係team hiring
不過都係c++/java大路
python/R撚data多
用set同用dict係interviewer角度黎講冇分別
至於用counter... 你解釋唔到入面做乜你就仆街了

利申:FAANG interviewer
Worst case 會差咗因為要經多N個if statement
基本唔會用到
尤其leetcode唔會考system design, multi-threading, synchronization, API design

但係coding interview我地都會睇到好多同工作相關既能力
例如溝通,諗野方法,D code靚唔靚之類
我份人唔鍾意睇書,所以答唔到你

其實係interview, 不外乎睇下你點understand requirement,同埋你點樣設計個API 去fulfill requirements
如果你個API仲可以"諗深一層"咪有得加分
好難一概而論,我只可以講大概:
- Performance
- Backend load / DB load
- Developer efficiency
- Extensibility

其實我都冇乜system design / API design developer經驗,我比較熟coding / behavioral interview
操左幾耐 幾有恒心
我操左200題 搵到好工 就棄左了
深夜it bb
恭喜ching達到目標
操leetcode嘅end goal都係搵好工
上年8月開始操(每日5+個鐘)
操到11月左右就chill住做(平均一日一題)
IT BB們去訓吧
風紀繼續當值
Google SDK API 啲Docs好多時都support Java,而且就算係香港啲中大型企業多數用Java

反而香港用Python 比例上唔多,因為主要用於data analyst 同 ai ,呢啲範疇喺香港都唔多

香港地最多人會唔會係用 php 同 JS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞