Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
睇scale 大公司多數.net java 新嘅多數貪小便宜請fullstack用node php既多數有伏 見到php既最好考慮下自己既人生
Lm
Leetcode train 既係一套mindset 唔可以話用左幾多

只可以講 coding pattern 一定唔會似 leetcode 咁寫

主要原因係leetcode 係完就算,唔需要考慮到readability 同 extendibility

係現實既層面上,工作既機會多數都要同唔同人合作,同Bug tracing 。所以readability 係極為重要,如果你唔想短命十年去debug / 比人屌到啊媽都唔認得。有時候過咗幾個月自己睇返都唔知寫乜。或者你要考慮到將來嘅發展性,好多時啲做完Phase 1 ,又無端端會多咗其他新Features。

Leetcode係有幫助,主要推薦學生做訓練下個思維。如果係SWE ,建議考多幾張AWS AZURE GCP cert 好過。。
無人用Leetcode既野
師兄想請問點解dictionary會快過set,同埋有無package check到自己個program個big o?
試左用big_o但唔知點解有type error
留名學野
你第一個for loop +1 前/後已經可以check到
個dict入面有冇個entry/ entry count > 1

btw 爭果少少時間 好大機會唔關implementation事
唔熟python
留係香港咪唔使做
如果要去北美big tech我敢講間間都會問
就算唔係faang medium size公司都會問
支持全民leetcode
係北美tech公司真係好少好少好少香港人
Minority 黎
有冇discord討論group?
你submit多幾次睇下個average runtime係幾多
readability 係極為重要,如果你唔想短命十年去debug / 比人屌到啊媽都唔認得。

寫左個 reactive programming data pipeline. 比個新仔改返用 thread. 算9 數吧拉。個個都年幾貨仔,請個醒目好過。

最慘你屌9 佢,你老細換個大陸人,阿3 俾你。

我真係未見過IT 狗俾人屌到阿媽都唔認得
淨係見過老細吞左佢,叫佢俾心機。
IT狗越 hea 越大隻,越上心越瘦
其實set 做唔做到hash table 效果
無深究過究竟係咪兩者都係search key 一樣係 O(1)
HashMap / HashSet / dict / set 背後都係用到hash table既concept
係有D implementation, dict / set跟本一樣
e.g. Android: https://android.googlesource.com/platform/libcore/+/d43b9ef/luni/src/main/java/java/util/HashSet.java
set 個inplementation 同dict 係好相似
所以insertion/loopup 都係O(1)
分別只係set 無key 對應既value, 所以underlying 應該有d optimization 省番d memory
btw 細佬今日in faang 祝我有運
巴打介唔介意講下你打contest拎到interview 既經過?
Eg打到咩位有 同埋佢點樣approached 你?
想搵人教點寫好code 等software engineering 技巧多啲
Leetcode實在太大路,全世界大把 programmer 討論
況且為 interview 嘅嘢係要操,但內功根底好似長遠而言重要啲
唔洗最top,頭5-10%左右
kickstart我排頭400
leetcode contest頭500
兩個比賽都要留低聯絡方法,佢地會email你
google就係recruiter搵我
amazon係recruiter+hiring manager搵我
希望hackercup都有機會攞到
ching加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞