Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
做leetcode唔建議用TS/JS
Python is on9
我覺得正常, 唔會關你大學深淺事
因為大學多數都唔會點教coding
coding好叻果班都係靠自己練返黎
加油,有無入我地個leetcode group交流同搵隊友
leetcode靠慢慢做,同大學讀algo關係唔係咁大
leetcode係要操出黎(勁人另計)
如果係amazon/microsoft就大概
easy: 5min
medium:15min
hard:30min

google同meta會難啲
我之後應該無時間同時兼顧連登嘅update啦
有興趣繼續就入我地個tg(再pm我入discord),我每日都會更新
不過minimal我都po返每日做咩題目同咩topic
今日做
https://leetcode.com/problems/sorting-the-sentence/
https://leetcode.com/problems/how-many-numbers-are-smaller-than-the-current-number/

學下python基本嘅sort同string comprehension
留名
Q1 大概 Split + sorted?
Q2 Counter + sorted 下啲 keys 再 update 返做accumulated 應該差唔多
我諗呢個時間係唔使開口自己做咁計。

實際interview 會一路做一路clarify 一路解釋思考過程,諸如此類,實際花既時間會多好多。
CV問題。

你cv得education 可以寫。緊係無人睇。

同埋 現實中,唔多公司既projects要到leet code種level。識多幾個lib 仲實際。

Leet code只係 當個candidate fulfill哂requiremets,Google認為個個candidate都幾好,先會出Leetcode 考人。同埋 in得google個啲,本身cv好亮麗。

實際上,普通公司要求你識個lib,睇得明啲code,就夠。

Entry level job就係咁。因
yesss
0 CV新手操leetcode無咩回報
無咩所謂,呢題重點係用sort
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞