Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
太cryptic了 又唔係玩code colf寫one-liner把撚
你寫counter同用dict一樣都係冇必要
用set合理多少少

最靚嘅one-liner大概應該是咁嘅樣:
class Solution:
    def containsDuplicate(self, nums: List[int]) -> bool:
        return len(set(nums)) != len(nums)

利申:code golf專家
操leetcode,打contest例如leetcode weekly,google kickstart,facebook hackercup,係會攞到amazon,google,meta嘅面試機會,可以skip screening
所以操到去hard程度左右,某程度上會幫你直接入faang(過screening+夠能力過interview)
劉名
https://youtu.be/aa2ijyWBBIc

https://youtu.be/ft0owvS5tQA

唔好鳩做,要有系統地操練,參考上邊兩個video
agger
P牌會員不能作出評分
一係死背 一係本身寫開 有sense
呢度bb班唔會去到hard
不過hard嘅頭100題都做得好辛苦
當你越做越多時就會慢慢睇到個方法
打leetcode weekly contest可以強迫你做hard
有無SWE 講下平時返工用到幾成leetcode 操既野?
最好講埋係咪FAANG
其實可以唔使操hard ,當到可以操到medium 一睇完題目就大概知道點做既程度就OK

操hard玩contest唯一作用係你Portfolio咩都冇既時候過hr screening
唔熟python
想問set(nums) 是咪一定會loop哂成個nums
even nums=[1,1,2,3,4,5,6]
如果係咁既話 for loop 隊落個set到
再check set contains會唔會有機會偷到雞快啲
平心而論嚟嚟去去都係嗰幾個pattern
做到咁上下就會get到

最多有時候出啲冷門algo
但多數呢個網都會有:https://cp-algorithms.com/
you are my friend
接近0 A記/ibank都係
得啲好common 乜春string manipulation, reoccurring 果啲easy野
Ching加油 支持!高質post
留名學野

其實Readibility 同 maintainability 都好重要
correct
我assume睇呢個post嘅人係leetcode BB
點知都係成班大佬
BB要學爬先學行
反而想知係咪個個都用PYTHON
JAVA 撚係咪弱勢
打contest操leetcode不夠的,去codeforces/其他online judge做題吧。
fg -> cannot find job -> master -> intern
新手操leetcode先,之後先睇其他platform
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞