Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
咁唔好彩
反而我見Google,一題easy一題medium,加埋寫咗3個loops
可能巴打你能力比較高,可以直接skip左操練呢一步
我身邊20幾個同學全部都faang同trading,得1個唔洗操,佢係icpc finalist
至於操嘅定義個個唔同,做20題都係操,300題都係操
大部分人都無辦法透過做side project 克服到leetcode medium
我唔希望大家覺得要操=自己廢
tourist同william lin都唔洗操,不過呢個世界唔多呢類人
咪幾好 internship定fultime?
fulltime
tourist同william lin操嘅量應該係正常人嘅一百倍,只不過佢地操codeforces唔係leetcode啫
連登仔:其實tourist都係死操出黎,其實唔難
你啲同學咁勁 美國master咁猛料

我諗有啲聰明人可以舉一反三 可能佢哋認真study晒course materials + assignment + prepare exam = 基本leetcode practice
連登仔:勁人中學畢業就icpc冠軍入jane street,堂都唔洗上
> 我身邊20幾個同學全部都faang同trading,得1個唔洗操,佢係icpc finalist
通常competitive programmers操開更加難既題
> side project 克服到leetcode medium
side project唔會克服到LC medium 主要訓練你coding skill
algo堂學到既野可以幫你come up到個solution (for LC medium)
而寫多d code可以減低犯錯既機會同thought-to-code既速度
> 我唔希望大家覺得要操=自己廢
當然 做LC easy/medium唔代表廢 純粹係為左練好唔熟既野佢
我本身只係想指出大多數LC medium都好直接 題型比較容易recognize
你可以直接apply你學過既algorithm/data structure去解題
implementation就要視乎你既coding skill 呢方面當然可以靠LC去練

我諗漏左既係 做LC可以比到你自信心
有時候 你其實可能一題LC都唔做都可以ace到個interview (假設LC medium難度而你又熟悉你學過既野) 只係做完LC之後你更加有把握
多謝巴打elaborate,我而家明白你觀點了
巴打係咪PhD入Google Research?
我識幾個人入Database / ML research group
佢地係真係得一兩條LC easy既graph problem
我apply SWE果陣phone in已經係LC Hard
應該係一般SWE
有d好奇呢度d人解題個thought process係點
例如有冇formulation既概念,會唔會interpret下個問題先,定唔會諗就開波寫code

好似第二題咁
睇完個問題,好明顯
string s from words1 is universal iff the multiplicity of each character in s is at least the max multiplicity of the same character in any string from words2
所以words2基本上只係一條string and the rest is trivial
yes your approach is spot on ah
but I don't think it is straightforward to beginners who just started Leetcode 4 days ago...
你啲leetcode應該完全無問題,勁我好多

你resume最好有幾個project
如果有機會就報software engineering internship
無機會就整幾個side project
例如你研究緊嘅數學有無機會可以整個webapp解析下,玩下
webapp就學react先,整個frontend rewarding啲
我地個TG group有幾個都係non cs phd入tech
你可以入黎R下referral
https://t.me/joinchat/xszsJJZ1GiBhZmVh
咁你覺得操下背下,15分鐘諗唔到就搵答案就培養到呢d諗野方法?
由0開始 0 IT底點開始
強帖留名
除左操下背下,15分鐘諗唔到就搵答案,仲有咩方法
我唔算top,不過用呢個方法都去到唔錯成績
唔好操leetcode
#1:
所以最近搞左個Leetcode bb 班由0開始

Please define 0.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞