Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
大家好,我希望香港SWE可以全民做Leetcode,全民入FAANG,所以最近搞左個Leetcode bb 班由0開始。呢個bb班目標係等大家由complexity係咩都唔識,每日做兩題,維持三個月,操到征服到medium。我用python,係interview最好嘅language

Day 1: Dictionary
廢話少講,睇題目:
https://leetcode.com/problems/contains-duplicate/

呢題要我地判斷個input array有無重複嘅數字
最原始嘅做法係兩個loop,loop曬每一pair

你會留意到要曬全部pair嘅話我地有大約 n^2 / 2 pair, 意味住如果個input有10000個數,我地要睇(10000*10000)/2 = 50,000,000 pair!
太慢了!

所以我地用python一個叫dictionary的物體
你可以run以下例子研究下個log

同埋睇https://www.youtube.com/watch?v=XCcpzWs-CI4
有左呢個incomplete嘅implementation,你可以試下改佢,再complete呢題
hint:你要答嘅係for每個key,個dictionary出咩先代表有duplicate

做完呢題,可以試埋呢題
https://leetcode.com/problems/majority-element/
聽日見
巴打係咪喺嗰個HKPN谷度
我做咗400題了 GPA3.9
搵唔到工 含晒
而家每日十題咁操緊,留個名
表達有問題咁點部署
我Interview都係得兩三個 哭能咗
懷疑自己太遲搵工 依家含晒
強帖lm想學好Leetcode
可唔可用set? 將個list變做set 如果個數目唔同左姐有duplicates
加油,如果你覺得呢度太慢,可以自己操https://www.techinterviewhandbook.org/grind75
algodaily有每日一篇 日日得閒做一題好過特登走去操
btw 呢條咁易 easy級既其實要一眼就知答案
咁都諗唔到既 可以唔洗操algo住 返去研下ds先
agger,呢題我自己做嘅話都係會用set,但係我唔知有邊題更加有效咁去introduce dictionary呢個concept
我覺得每個人起跑綫唔同
我自己background係由呢題easy都唔識,香港fg 15k
操到而家搵到faang intern,打contest可以好彩攞到faang interview
好多嘢可以靠努力打返黎
同意
真係晒時間
寫下app 搞下side project 仲好
用set最optimal都係咁樣寫好啲:
def containsDuplicate(self, nums: List[int]) -> bool:
        magic = set()
        for n in nums:
            if n in magic:
                return True
            magic.add(n)
        return False

你成個list轉做set必然要read晒成個list先可以return
但我上面咁做 有機會read半個list就可以return
屌那媽 FAANG理HI你啲side project
most frequently occurring character
Recruiter有冇同你傾下feedback?
我都覺得leetcode本身係晒時間
不過搵工個生態就係要操leetcode
如果你留係香港,又對ibank無興趣,我絕對認同leetcode係浪費時間
用Counter一行搞掂
next(k for k, v in Counter(nums).items() if v > 1)
傾hi interview都唔多個
事實係 如果過唔到screening
連interview都唔會有
ibank都冇咁重leetcode
係faang先特別大支野
但turnover rate都幾高
bool([k for k, v in Counter(nums).items() if v > 1])
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞