Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
呢個好正好岩用
一個禮拜得4堂,比啲BB休息下please
我python都唔勁,睇下有無其他ching有推介
我都想學勁啲python
如果你本身有經驗/intern/CV有嘢寫,就side project無咩用
CV空白就寫side project先
之後先leetcode
要醒嘅時候自然會醒,無得逼
唔知點醒就9做leetcode先
呢啲我唔清楚了
我都係on9仔一個
識做下題咋
師兄都算人才
每句都塞到Tone入去
算係咁
所以我想知果個師兄係唔係平衡時空
我身邊全部同學同事都要操
tier 1-2公司好似得slack嘅interview係無algo
Bro
一開始真係由0開始
您會由easy 一路睇返command 一路去操嗎?
可唔可以解析下睇返command係咩意思?
我一開始係9做easy,做到easy差唔多就上medium,無咩規律,唔建議好似我亂黎,唔efficient
Sor for 1999
應該係話,您係邊操leetcode 邊學python?
唔係啊,我本身識python
用咁多時間操不如諗下點樣有得interview好過
真新手建議唔好操leetcode搞掂自己resume先
尋日果條sum of unique elements應該無問題的
條2 out of 3最好嘅方法係用set intersection + union,不過真BB我建議用dictionary,其中一個BB po左呢個solution我覺得幾好

今日再做兩題dictionary!
https://leetcode.com/problems/valid-anagram/
https://leetcode.com/problems/minimum-number-of-steps-to-make-two-strings-anagram/

valid anagram同之前好相似,都係數下character出現過幾次
第二題係BB們的第一條medium,我地之前都係用dictionary數上去,今次我地要數落去,轉個mindset

如果你覺得暫時handle到,你可以玩埋two sum:
https://leetcode.com/problems/two-sum/
聽日見
如果你本身唔識programming,而你嘅目標係搵工,我唔建議直接操leetcode,學下react寫下project仲好
可以睇 https://www.youtube.com/watch?v=Ke90Tje7VS0 類似嘅tutorial
巴打請問應該master左一種language之後淨係用嗰一隻language黎操leetcode

定係先學幾種 然後每題用唔同language黎做 咁樣會唔會平均d
interview個陣可以講多幾種自己識嘅野
識多幾隻唔會加分
master一隻,如果你無preference就python
如果你係因為resume弱攞唔到OA/interview都唔好操住,搞掂resume先
冇乜working exp, 其實係咪應該做多啲project 而唔係操leetcode? 無從入手… 自己想做ML/AI/CV
定其實搵project搞下 玩下kaggle仲好
我識幾個 data scientists -> leetcode easy is enough,唔洗操,唔好浪費時間leetcode
點入行就唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞