Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
Thanks!!! 其實我自己好多基本嘅python都唔熟 操下easy都好

easy同medium真係唔洗點練
讀完data structure同algorithms正常應該識解
hard通常係將兩條medium合做一題 要train下d思維先可以45分鐘內解到
又黎呢d post
連登仔幾時先肯真係走去學下algorithms
樓主會唔會講解下O(n) complexity
啲prof永遠都係講邊個algo係linear之類,有冇更快由code入面自己睇到
呢啲你正正經經買本clrs讀啦
leetcode係旁門左道搵工嘅玩具
學嘢唔好操leetcode
我無實力先要靠操leetcode
如果本身algo讀得勁應該唔洗操都打到codejam頭100
你唔會見到勁人玩leetcode係有原因嘅,因為真勁人靠理論可以直接打icpc
如果你本身係勁人覺得操leetcode無意義,你可以嘗試代入廢人(例如我)嘅角度
我地廢人係要靠操練先可以掌握呢個面試遊戲,我地無能力直接將undergrad學嘅嘢 or common sense過到面試遊戲
如果你踩我地廢人係會為你帶黎現實利益,我會明白點解要踩
如果唔係,踩黎有咩意義?不如比實際建議我地點樣過algo 面試?
LM學野
題外話
想問下ibank 除咗gs 睇重 leetcode 外
會唔會都睇重development experience
好似要你講下啲java / python project ?
定其實不限language ?
如果要 fg 可以點準備啲java 嘅project ?
要入fanng係咪前題去美國讀書拎到簽證先?
因為簽證,難啲係香港畢業就去到?
FAANG 美國外還有好多地方有office,唔一定要去美國,不過美國人工比較高。

要去美國公司其中一個較易途徑係響美國讀完後有一段時間可以留美實習(Optional Practical Training),但要搵到雇主。STEM科目畢業生OPT係24個月,到期前一頂要轉H1B,但H1B而家抽籤,唔一定有。我識得同事係OPT轉H1B抽唔到,之後調返咗亞洲office。

如果你係加拿大國籍(或者墨西哥都得但我未見過)可以用TN1簽證,但每年要返加拿大續期。

令一個途徑係入美國外office做一兩年調來。我識有香港人去北京FAANG office做之後來。如果唔鍾意大陸,亞太地區可以考慮台灣,澳洲,日本等國家。
我Data Structure同Advanced Programming都拎咗A+後
就冇再上其他Algo堂 做Leetcode好過
睇住本書研究啲Algo 把撚 落手做先有意思
thanks code4food大佬
yes, bb level too easy for you
謝兩位解答
Day 4: 難啲嘅dictionary
今日我地做兩題比較難嘅

https://leetcode.com/problems/find-players-with-zero-or-one-losses/
呢題你要用到 sort(),可以google下

https://leetcode.com/problems/word-subsets/
呢題你第一次做好大機會會time limit exceeded,代表你段code要再optimize下,你可以慢慢思考點樣唔洗每一次都睇曬words2嘅每一個英文字母

聽日我會放幾題hard嘅上黎,optional挑戰下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞