Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
agger
操到 識基本 就夠。

一黎操到 上middle/ advanced 起碼都要6-12個月。

你無咁多時間,操到上middle/ advanced,等去到 申請senior role先做。
str.find? 感覺差唔多
今日休息下
class Solution:
    def containsDuplicate(self, nums: List[int]) -> bool:
        return len(set(nums))<len(nums)
呢個會唔會太pythonic 打開python都係諗到呢個
第一題用python就好快搞掂
class Solution:
    def sortSentence(self, s: str) -> str:
        s = s.split()
        s.sort(key = lambda x: x[-1])
        return " ".join([w[:-1] for w in s])
我做上癮今日做咗成日(雖然只係做easy同做得個3題
easy呢d honeymoon黎
恭喜你上leetcode癮了,慢慢你就會做到好上心,之後打contest升跌rating好著緊,之後leetcode滿足唔到你就打codeforces
係,呢題個重點係想新手用sort lambda同啲string comprehension
good good
解析到就ok
係時候做條medium
宜加做緊hard,n*n board 放n個queens 個題 暫時諗到鳩計嘅complexity 係O((n!)^2),所以鳩計唔得,應該要用dynamic programming 。我相信呢幾日都唔會諗到點做
如果呢題隻棋轉到車就易好多
一啲都唔著緊
因為太廢了
咁快做hard?呢題係backtracking
慢慢就會上癮
係problem list 第一題黎,可能係daily problem? btw, 咩叫backtracking? 係咪generating function d friends?
啱啱睇咗咩係backtracking 。 對返條題目,即係話我先響第一格放第一隻queen,然後pick走會比呢隻queen attack 嘅格數,然後放第二粒queen落第一格valid 格,如此類推,直至放得晒n粒queens ,就記錄;如果響之前就已經冇晒啲valid 格就攞返走前一粒放第二格度,咁?
最底層係hash table,唔講就解釋唔到點解set/dict做係快過O(n^2)
想問下,小弟好幾年前係大學為興趣都讀過下CS courses, 但畢左業之後完全冇再接觸過programming, 記得果陣讀algo會學咩寫recursion捉棋,點樣先可以將sorting的complexity減到最低,果陣覺得好難諗到出晒汁,想請教下對應番leetcode會係咩程度?如果寫得番recursion去唔去到medium?

利伸,最近去左外國,感覺外國好多人logic/programming都唔太強,想試下有冇機會重拾番programming搵下工做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞