Leetcode 暑期bb班

495 回覆
251 Like 31 Dislike
我通常都打,除非要出街
點先叫夠?
總排名你refer緊咩?
kickstart應該係每場咁計
leetcode contest就唔知,大部分打到有interview嘅都係老手
codejam round 3好似guarantee 有 interview
codeforces就無用嘅,好似
留名
你唔係student都可以入intern?
唔明點解樓上有人覺得leetcode操題既野返工唔會用到
leetcode成日見到既hash table, linked list etc 基本上成日都會用到
想問樓主係邊apply FAANG intern 有無揾referral?
大部份LC medium都好直接
如果你熟DP (prefix/suffix/substring, knapsack) 熟唔同既traversal algorithms (bfs/dfs, pre/in/post-order) 熟基本divide&conquer (merge sort) 熟基本data structures (pq, bst, stack, q, list) 熟programming既話
好快可以睇得出用邊種algorithm去解同寫到堆code出黎
可能你身邊班同學基本功唔穩或者無implement過algorithms先想操多d
LC hard通常要諗 搵到某種insight先解到
呢類要做多d 題先可以練到個思維
或者直接背答案記題型都可能得 (好彩既話) 我識人靠背都拎到offer

BTW 就算top 1%都有好多人 唔好高估連登仔
如果你熟DP (prefix/suffix/substring, knapsack) 熟唔同既traversal algorithms (bfs/dfs, pre/in/post-order) 熟基本divide&conquer (merge sort) 熟基本data structures (pq, bst, stack, q, list) 熟programming既話

呢堆要熟嘅過程都要練習?例如每個concept做5題
你list左差唔多10個concept,咁最少都要做50題上手,maintainance一個禮拜5題

定係你覺得大學take完algo intro,一條leetcode都唔洗做都可以過faang interview?
師兄識咩lang?
weekend休息lol
我讀緊master,直接公司網站報,有攞referral,不過有referral嘅application都無得in,resume太廢
如果aim入FAANG (有interview+pass到)
你覺得intern / GPA / project / 操leetcode 個比重或者時間分配應該係點?
我都唔太清楚
我覺得leetcode每日用30分鐘都好夠(如果多時間)
其他時間都係讀好啲書+搵intern
> 定係你覺得大學take完algo intro,一條leetcode都唔洗做都可以過faang interview?
Google通常會問至少一條LC Hard
LC Hard就真係要練下解題思路 通常algo堂唔會train呢你呢d
Amazon唔洗 佢地問LC Hard既機會細好多 尤其是係因為佢地想請人多過人地想入去做
其他唔清楚

> 呢堆要熟嘅過程都要練習?例如每個concept做5題 你list左差唔多10個concept,咁最少都要做50題上手,maintainance一個禮拜5題
如果你明堆concepts既話 LC medium係練你寫code多過練解題
所以我建議做side project或者搵份PT programming job做下
因為兩樣都可以練你coding skill同個mindset 但係更加全面
我Amazon final in中兩題Leetcode hard...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞