放樓圍爐區2

1001 回覆
14 Like 9 Dislike
趕租客走/平一成連約放
或者同租客傾掂數開門畀人睇樓但係太多混吉
同埋如果我係租客知你賣左樓交吉放一定會屈你錢
開門利是
打去問啦 一定最update
覆你都係等一日
所以d AA狗成日用估唔足價黎大鳩你叫你減價係pk黎
估價有乜用,直接睇最近成交
估價點解冇用,個個都係睇住成交嚟買啲樓升碌尻
淨睇估價當然唔夠,
應該用估價同成交價比較,
例如同一棟樓往往有低層成交價低過估價,高層就貼估價甚至高過估價成交。
更常見係樓齡較高(e.g.:over30年)嘅成交價,通常低於網上估價。
當然,有冇靚裝/豪装,装修啱唔啱買家心水,就唔係估價可反影
唔知係打邊個電話?
呢個啱聽
屌加息係味真係咁大影響

又靜返曬

一手又吸曬啲客
年尾 加P喎
香港已經3–4年經濟無增長過
仲邊有人盲搶
但必嘉同silicon Hill 都照去得好快BO
加息對港樓嘅間接影響比直接影響更大

例如股巿下挫
好多人身家縮水
或者坐緊貨唔想套現出嚟

鎂一年定存上到3厘幾息
對比收租樓回報可能更高風險更低

以上都會影響需求
自住係要買
同埋 如果咁多人識睇 就唔會咁多人輸錢
我唔係淡淡 但樓市唔方好得去邊
2個盤既共通點都係20k下同發展商無乜點加價望下20k up就另一個世界
睇過一個分析,樓市係雞肋,升唔起但又跌唔深
始終剛性需求係要住,唔係買就租
但而家呢個環境,股票暴跌/ 現金眨,樓相對叫保值得黎又解決到住
過多3-4個月消化左加息既消息應該會好d
必嘉20k下
必嘉好似都20k up bo

該批首輪推售的182伙,包括開放式至兩房間隔,其中約28伙開放式、128伙一房及26伙兩房單位,實用面積202至369平方呎。

當中,入場單位為6樓E室開放式間隔,實用面積202平方呎,折實售466.8萬,折實呎價約23,109元;而最低呎價為6樓B室,一房間隔,實用面積275平方呎,折實呎價22,662元。項目至今累推三張價單,折實平均呎價,依次為23,888元、23,968元及23,998元。

原文網址: 紅磡必嘉坊.曦匯暫沽126伙
明呀, 但香港人買樓都係信左教咁
樓市依兩三年都係上上落落5%到, 大升大跌都唔會
自住既話, 加息影響都係短期同心理影響多
Sor見你話去得快get左錦上路

必嘉第一張去左6成幾咋嘛
睇出面就知
班友一見人唱淡就屌曬鬼中左邪教咁款
見佢地咁睇好反而有啲驚
班仆街已經燈爆左美股同幣市
當樓價長期平穏果陣,新樓同舊樓呎價咁上下,自然會買一手,二手買賣就會減少難走貨,咁著數嘅係發展商;
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞