放樓圍爐區2

1001 回覆
14 Like 9 Dislike
突發!二手樓巿哀號遍野!
https://lih.kg/3014870
邏輯謬誤,大部份買家都係80, 90後唔等於大部份80, 90後都想買樓
搞清楚, 想買同有能力買係兩回事
我成句既意思係有能力買樓既人入面,80-90後係佔大多數清, 你起曬鋼做咩
佢係咁,好chur 咁搶住比錢落你袋,好好人
咁就要睇有能力買樓+對樓有需求嘅人嘅人數未來變化會係點。

樓上位巴打提出嘅係80, 90後買樓誘因,份母係80, 90後人口,份子係有能力+有需求嘅80, 90後。

而你講嘅係潛左買樓人士嘅人80, 90後當中佔比,份母係有能力+對樓有需求人士,份子係當中嘅80, 90後人數。

兩個唔同概念,所以你講嘅野係對樓上位巴打提出嘅論點係irrelevant。只係睇到有少少邏輯問題想提出下。
大哥, 樓上講"想買樓"呢個舉動明顯係建基於有能力買樓既前題下啦
你會唔會話香港市民已經無誘因去投1416 做特首?
打咁大段廢話份子份母,笑死
圍爐區都可以拗到咁激烈
20中仲可以排公屋?
好早結婚定唔洗做?

我都係20中
身邊d朋友陸陸續續買樓
就算未買 都借緊錢計劃緊買樓
反而唔識人排公屋
你啱,樓上個base應該係建基於有能力買樓嘅80, 90後,照你意思改返之後同你提出嘅野仍然係兩個概念。你上面有邏輯謬誤仍然成立。
個fd做社工都排到上公屋同條女住 冇你想像中咁難 佢就真係排左5年就上到
排公屋真心唔難 叫你查比入息嗰陣 就唔做 之後就番番工交貴租
可能我啲圈子真係太窮啦 加埋200幾個fd 應該得20個到有計劃買樓
但我識得有錢嘅都唔諗住係香港發展
放樓圍爐點解連未畢業嘅都會入嚟
佢個“未畢業”係指未賣出咋下話
咁我柒咗
不過中長線唔太看好樓市都合理嘅,舊樓好多而家都有價冇市
我層45年岩岩放左
劈咗幾多?
個價我開到好高一鳩劈左1球
我仲要大size 低層
都預左依d 價
真心咁舊 渣唔過
好彩嬴校網同埋新香港人

p.s 買左10年 跑輸好多
之後睇定d 都係買新樓算
or 做租租算了

最後賺幾多
恭喜曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞