放樓圍爐區2

1001 回覆
14 Like 9 Dislike
大陸人咁好又咁幫你又無壞處做咩移民呀,留港啦
好似實個啲 點都會睇多次

就算後生嘅唔躺平,又唔移民,本地人未來幾年嘅承接力又有幾多,足唔足以撐得住個樓價。2021年25-34歲大約有90萬人,但5年後只會得返75萬,10年後更家得返唔夠60萬…同而家比足足冇左3份1…靠本地嘅購買力長遠都係頂唔住

2021人口普查:
15-19歲 265k
20-24歲 320k
25-29歲 428k
30-34歲 469k
其實樓市分好多類
優質個啲 大把人接無可能鳩跌
細 舊 遠 個啲 無可能爆升

唔洗諗移民潮會影響好多 短期一定有
但其實依個數 佔香港樓升好少
仲未計好多移民既係會留返層香港樓
放左一個月, 終於有人開價, D AA係咁壓價, 雖然比心目中差小小(幾萬蚊), 但想快D賣出去搵新樓都係賣鬼左 唔想煩
朋友介紹左間樓師樓, $7000蚊, 唔知係咪合理價, 有冇咩野要注意? 不過細訂已經寫左呢間律師樓....
首先無話過大陸人好,其次大陸人點同我移唔移民無關係
幾個fd都排緊公屋 又唔洗交貴租諗供樓
同你講我算二字中 但身邊啲同學朋友冇人諗過想買樓
sor, 而家大部份買家都係80,90 後
睇d 新盤開賣就知

二中唔會諗, 三頭啦 三頭就會諗
再講, 唔知你地學歷/ 工作係點, 如果條路清晰, 有能力轉工升職, 好快就超標唔會再排公屋
其實住公屋既人都唔係樓市對象
起多啲都無咩問題
除非公居屋起多左
加埋入息上限大量提升先會影響到lump sum私樓

但問題係公屋條隊都要排廿幾年
邊有可以能幾年內消化哂,再容許提升入息上限?
已經唔係8萬5年代啦
*lump sum低
冇咩好注意唔注意
律師呢家嘢好人夾人

一流地區Office大公司都可以跟到一劈屎愛理不理,九流地區細細間又可以跟得好足
7000全包應該都合理? 問左佢係銀行on list律師樓就應該冇問題?
冇錯,而且7000 ok la
我銀碼大仲貴D
咩人都識 不過有冇錢嘅大家都痴開住屋企人
本身有屋住 好多人又單身
係得拍拖啲人會諗下買樓?
識個fd同條好租樓 都唔買樓
話等老豆老母死間屋就係佢
你講哂個情況啦

痴屋企住既
拍拖既
屋企本身有樓既

你明唔明呢三隊代表緊d 咩
緊係明
呢三隊都真係可以唔洗買樓 獨生多過有兄弟姊妹
當然你睇埋岀生率 以前幾10萬宜家得番幾萬
只可以講 樓唔係真係必須品 當然要睇未來香港仲吸唔吸引到人嚟
上面果位應該三十歲都無
又或者佢身邊既階層都係購買力低
目的唔同 大陸客唔係自己住
轉新加坡模式,公營房屋8成起居屋賣俾綠表,綠表交還公屋翻新俾輪候人
當呢個政府收印花稅仲多過薪俸稅既時候
會唔會肯咁樣轉呢
身邊啲朋友哩半年買哂樓咁濟都係睇你圈子啫
未出黎做野都有諗過排公屋

到做野幾年 轉過下工 特別有埋另一半 就真係唔會諗返轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞