放樓圍爐區2

1001 回覆
14 Like 9 Dislike
點睇政府啲中轉屋同話搵到33萬個單位面積
中轉屋基本半年內就落成 宜家連啲濕9村屋住嘅地方都起中轉屋比10000人住
High class樓無影響,平樓上車盤 4-500萬果d會越黎越無價值
去到私人樓個階段你就自然唔會向下諗
樓除左住 好大程度係投資嚟
除咗要升 仲幫你做左好多融資
有得上私樓 你一定唔會住公屋
明就明 唔同意既都唔會傾得埋
竟然有連登留言既人會傾向相信呢個濕9政府講同埋做既嘢
笑咗
一定唔會有改善
唯一可以keep到個需求只有繼續輸入大陸移民
上面唔會再咁易走資出國,人嚟但錢唔到,又係搶下欄野
唉 有2台睇岩但估價跟唔貼卻步左
而家個市急放基本上唔係貼估價/低過估價都難放

唔好話加息無影響 d 買家唔係傻的
政府話黑驚無做錯果時又唔信
話加大樓市供應就信到十足
政府自稱大把供應咗幾多年?
所謂未來3-4年有十鳩幾萬供應幾時達過標?
其實八、九十年代年年供應兩萬幾至三萬幾新單位,一樣可以狂升。
我都信香港樓唔容易再有大升浪,不過原因唔會係大量供應囉。
減價?
正常住開私樓都唔會向下諗返
除非遇到大鑊嘢焗住套返錢出黎
相反多數公屋戶出生之後 後生搵多兩個錢既都會考慮上私樓
當然有個別例子個性好鐘意算死草計到盡既會留係公屋
但都唔會係多數
尋日無客,今日3個客黎
九成又運吉
今日有agent再approach 原來估價升左
不過同個價差5% 正常按揭會照做到
而家就睇下個買家肯唔肯制
好過乜都無既
邊區放到高過估價?
2012年已經話開發錦上路,到今年先賣樓花
港樓係咪開始逃生門
大撚把
大家放盤點定價?
跟估價定成交價adjust?
依家心雄進取既業主係咪on9 開高銀行估價1球到2球去賣 間屋乜撚野裝修都無
我問番條濕鳩AA 佢地叫高成200萬點會有人肯買
有冇可能幫手還到近市價買到?
條aa 狗仲跟口話銀行估價依家普遍會偏低 業主唔憂賣
所以難d叫到甘低價...近市價wor 仆你個街?
之後我check番最近成交價都低出業主開價150萬
我忍唔住串番個aa 換轉係你 你會肯用高估價2球/或者係市價既球半既價錢去買間屋? 條AA即刻無言以對 當時同佢睇緊間吉盤 我依家睇到個放盤圍爐區 真係覺得好平行時空

利申:睇緊三房 10M-11M左右既半新盤 中層單位無裝修無乜景所以我覺得根本係依家既aa 太垃圾 一係等業主急走賤賣間屋 一係等有傻仔買家科水入貴貨 甘就賺到兩邊俑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞