放樓圍爐區2

1001 回覆
14 Like 9 Dislike
開徽物業資產增值稅
恭喜晒
都掙扎左好耐
諗諗下我依d 單位都係搞唔掂
祝大家好運
放唔到
想減價了
住公屋嘅人點會唔係樓市對象
少咗依班人租樓
忍下啦 我都想減
其實梯隊一直存在
老老實實,邊個唔想住好啲?
個個後生都想買新樓有會所叫朋友嚟house warming有個靚靚大堂

呢啲全部都係物質嘢,但係就係虛榮心

所以點解啲後生嘅一路嘈話買唔到樓,其實佢哋要嘅係個虛榮心,見到人哋IG打卡落會所做gym,約朋友嚟會所燒嘢食,就會覺得一定要買到新樓先得

實際上舊樓嘅階梯一步一步上係一直存在
廿年樓係佢地眼中都係等重建
未開始已經結束
邊區?10年賺到500萬好勁
你真心定乜大把盤三四年賺四五球十年
俾個例外你
我就一d都唔想要會所
唔想叫人嚟house warming
我想要新樓,只係唔想煩裝修,同驚舊樓多暗病
新樓都可能有,但機率斷估會細d
我都係,budget有限真係唔係好想再攞錢搞裝修,所以揀左半新
大裝修又易爛尾 食水又深

買半新簡單油下油買傢俬就住 不知幾爽
其實係
一直好多平樓
但話買唔到其實係買唔到新樓
邊個有錢會唔想揸新車,揸5年內既車呀,乜功能都齊最好啦。上面既意思係當你budget 唔夠你去買新樓,而你又好需要層樓個陣,麻煩落一落地諗下d 二手樓,個個都話要買新樓,成個市得番1手市場,會點?以我個單位為例,只係500左右既上車盤,睇樓既人都明知自己budget 有限先會搵500樓下既單位,你就咪係度要求又要大,又要有會所會啦,又無人叫你住一世,3年後再放,你賺到咪換個大或新,一味想一步到位,依嫁新盤2房要700萬起,你明明搵緊500萬樓下,做乜扮到有得揀新樓先,唔好誤會我無阻止人買新樓,睇送食飯,二手市場停曬,對整個市場都無好處
係要留多舊錢等夾大維修
真心呀
不過可能佢本來個總價都貴
睇得上車盤好多時會比aa射晒去d龍床盤
無計咪享受一張大龍床,大會所,開心就好
早幾年所謂上車盤大家都知係用黎一級級上,依嫁好似愈來愈無依個概念,一手呼吸plan 既威力嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞