放樓圍爐區2

1001 回覆
14 Like 9 Dislike
過三十年居屋好難賣
Dllm
依啲呃人架姐
邊個站鐵路上蓋但單支
其實當初都冇乜雄心,原本喺一月Set價比BOC個較高估價高2%,諗住預嚟還價減價,同埋搏農曆年後有反彈。不過疫情不似預期,過年後銀行估價跌咗,變咗距離拉遠咗,呢兩個月個市有反彈,但估價又未升返,亦少咗人還價,而家唯有試試減返2%睇吓反應吧!
清水灣道8號?
唔算
不嬲開價高過估價預佢減
除非你想$1都唔減就進取
但佢真係有晒成交數據喎
反而我覺得係銀行估價追唔貼市場
我覺得估價會升
個面價唔好減
心入面成交價就好
陣間升返唔通又調返高個面價咩
你唔洗驚你開價太高無人睇
D AA帶d客睇樓都係話睇左先
啱先慢慢同業主傾價錢
唔係人人層樓都識升既

渣垃圾貨咪要減價囉
估價係永遠都唔會貼㗎

首先估價嘅唔係銀行而係估價行
要有人畀錢佢先會估價
你網上見到啲價唔係過氣就係銀行自己9估
你鍾意可以畀錢中介或者估價行去做
不過通常係買家想拎個好reference 借錢先會咁做

第二就係如果無近期同類成交
估價行估出嚟都會有好大幅度偏移
做按時銀行會因應客戶質素調整

所以你網上check 啲估價係無乜實際意思
只不過有好多買家又會望住嗰個估價嚟講價咁解

貼巿睇成交最簡單
無成交其實無嘢好講 大家鬥吹
純粹係買個住私樓同居屋差距既感覺
同埋樓齡新啲
邊個站唔想講埋了。
不過近期兩單成交都係低層明顯低於網上估價,只有一宗高層以貼估價賣出,所以諗銀行估價都要遲啲先升得返
我又係類似情況,最近我果幢又係有兩單明顯低於估價成交左,其中一間仲低得有少少過火。
佢地都遲過我放,睇住佢地放,睇住佢地成交
所以我覺得低唔低層對買家好似無咩影響,佢地最緊要平,感覺佢地貴d買中層/高層都唔願
想知你地層樓d估價係咪中銀最高
其餘hsbc, standard chartered同citibank就一樣價?
係呀
有無補到地價?成日覺得過三十年綠表要做四成首期好難
似乎而家又返到去賣家肯唔肯減少少/買家肯唔肯加少少嗰種拉鋸局面,我自己估樓價今年仍會升多幾個%返到舊年高位,不過要升穿近幾年個横行區有新升浪就唔係容易
特別係上車盤

高層貴幾十萬 果幾十萬已經夠買高半個grade既低層屋苑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞