[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
香港地讀書好現實
唔係專科唔係包牌一律都唔建議人讀
講真唔怕無面 去斬豬肉斬4年都學到哂點開豬肉檔
斬豬肉仲好搵過d普通科畢業
我有諗過,驚我gpa 唔g夠competitive 雖然我first degree 係health related
我覺得唔洗咁急出黎返工,等你畢業有一世嘅工要你打
同人比較冇意義,遲幾年出黎打工又點?其實冇咩分別lo
所以如果你可以辭左個pt,專心讀書會好啲
係時候換一個
咁聽落主要係你條女話9你姐
咁以後DADDY幫你出首期你叫佢唔好住你果度呀
前途係就係緊要
但係有條命先有人生㗎嘛
讀大學就係想向上游
唔通同班asshole hd ive 仔比咩
23歲仲後生,你讀嗰科有前途梗係讀,可以返下pt搵零用,日常使費自己搵自己使,到畢業之後再好好孝敬父母。至於你女朋友可以不理,唔支持你仲要串你廢,仲要set個時間趕結婚生仔,一定同佢行到尾咩
樓主講到所以野都關個病搞到佢咁
乜鳩都係個精神病拖累佢
明知自己mature student
仲去鳩reg 科
結果讀唔掂爛grade要defer 活該
明知自己摺
仲去學人住hall
仲以為自己18/22 enjoy u life咩 活該
明知自己係ive行non ju入
人稱後門狗 都唔好好計劃好時間
仲去做乜鳩part time
驚死畢完業無機會返工咩? 活該
跟住所有野fuck up哂
就賴落個精神病
將自己嘅責任推得一乾二淨
仲想上連登圍爐?
咪撚玩啦 屌柒你都教精你咋
比我係in你果個 見你30歲degree fg 嚟in junior
一撚定係interview 撚鳩你借d意串鳩你tim
淨係問:點解市面上咁多cs fg 後生過你 成績好過你 點解我要揀你?
都夠老尷啦
出到黎做野真係冇人理你幾歲畢業
講真最多係同你同期一齊入去做個D人會知你大過佢
但其實只要你唔介意就冇問題
打咁撚多字不如去溫下書好過啦
考得差冇問題 仲會同情你
fail真係自己放棄自己
問題係當佢又真係用佢嘅人工比租同生活費嘅時候我又駁佢唔到 所以我先覺得對唔住我父母。不過我父母從來都冇話過我
有大學同學都係27,8歲先讀U
但佢性格都正常 所以都相處到
之後佢屋企人出意外
所以佢情緒方面問題又復發
佢就好想快啲出嚟做嘢幫補吓屋企
自己情緒+屋企人+學業令佢壓力爆煲
佢就去咗搵大學嘅社工傾
又搵教授傾吓個study path ways
之後佢嗰個sem drop淨2科
Summer sem又讀1科 Winter sem又讀一科
慢慢咁攤開嚟讀 就壓力無咁大
最後佢屋企人嘅事處理好之後
佢就正常讀科4-5科一個sem
樓主可以參考吓
No I dun think so
佢嘅眼絕對唔係咁簡單

係就唔使痴線
唔洗駁啦
你讀完物治就已經追得返哂
你話你讀埋d 濕鳩design就佢地屌得岩姐
唔明點解佢要成日用呢樣野去話你
自己男朋友屋企SUPPORT到而你又有長遠目標有咩問題呢
坦白講 冇人理你幾時畢業 心情放鬆啲就得

讀18cred其實就冇你講到咁intense 人地咪又係咁讀 你能力唔夠 唔交assignment 又唔聽書 你想可以有咩結果de硬fer㗎知道自己情況下個sem咪理其他野 專心讀書補救啦

仲有 你話屋企人正能量撚又話人蠢
有冇諗過其實人地個啲先係遇到問題嘅正常心態一句就達埋嚟 「你試下俾抑鬱嘅人聽到會點」咁你想點呀 你老母幫你讀埋書好冇
你有抑鬱同情你 但唔係免死金牌咁樣囉 你咁樣 唔單止求學 第時求職 職場上遇到問題又要要生要死話想quit了
放心 肯定到時搵工有咩挫折時就會繼續懶落個病
無個病樓主一定搵到好工一定入到ibank
你都幾多藉口架wor

建議你一係deferr 多幾科慢慢讀,認真讀

成日話病,冇存在感,走堂,咁點會讀得好?

人人一開始讀某科都係零智識學,你從開學第一堂就唔跟讀,臨急抱佛腳緊係神仙都死啦

你試吓從day 1第一堂就認真聽,認真做,到考試時你會發覺溫書都易好多

我唔認為你係差的,既然讀到CGPA過3.5,你只不過係逃避同懶

你日日攤係到做咩?荒唔係係到打機上網咩?

戒晒呢D一兩個sem既時間集中讀包你有進步

今時今日google吓就大把解說resource,有時間不如望吓果D仲好

唔明就google由淺入深google到明
認清自己能力唔夠高 其實可以將勤補拙
拎A 同gpa好高唔一定個人有幾叻 而係知自己唔係醒嗰批就好提早開始做同提早讀書 仲要日讀夜讀嗰隻 樓主嘅strategy錯晒
一隻貓解決唔到問題就養多隻
可能因為佢屋企冇咩點比資源佢,生活費,學費等都要自己返工賺。佢成日都同我講我要讀到28 歲到時佢都做到好高級好多經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞