[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
本身做左幾年野讀返書
由ive開始讀 個陣好努力
報non jupas個陣cgpa 3.8
幾經辛苦終於入返u

咁大家都知advance standing係比較intense
要每個sem讀18 credits先兩年grad到
而我依幾年都keep住星期六日返pt好chur
但上年reg左科唔啱讀嘅major elective讀到焦慮發作要睇醫生
個陣掙扎好耐drop唔drop好 因為唔想遲畢業
覺得對唔住屋企人 一直食佢地住佢地又養唔到家
但個陣同屋企人傾左 佢地話遲少少畢業都無所謂 唔好比太大壓力自己
我先決定late drop個科defer一個sem
個陣係輕鬆左啲嘅

同時我開始睇精神科醫生
食藥食到個人呆呆滯滯專注唔到
學業都開始一落千丈
再加上今年開始住hall
我唔係好yo個啲人 無參與hall任何活動
但住hall之後無人理 日日好懶淨係攤係度
當然係因為攤係度先心情好啲
個人好混噩 堂又唔上 asm又唔交
考試前先臨急睇返zoom recording
但結果讀兩科都fail晒(因為我返placement所以讀得2科)
Gpa係0
依家可能要再defer多個sem
唔知點面對屋企人 到依家都未同佢地講依件事
個人好似失去晒動力做所有野 唔知點樣繼續讀落去

養貓貓可以醫好你
醫好個病緊要
無咩問題
其實真係讀唔嚟何必勉強
搞到一身病不如早啲出去打份工
精神病手尾好長
cs?
試下拋開心理包袱:你將大學畢業和家人的睇法看得太重。
雖然你好孝順,快啲畢業養家,但你俾自己太多壓力,結果惡性循環,成績差,又畢不到業。我估你屋企都是經濟環境不差,不如你輕鬆啲,搵自己興趣,讀書做下運動識下朋友,出黎社會只是打大boss。希望你快啲停左精神科藥物,你仲年輕,到身體有長期影響
lm
冇問題
出左gpa個下有小小小小 真係小小諗住quit u
但覺得浪費左依幾年咁
點解會想返去讀返書先?
你同我好似
留tg?
gap year畀自己抖下做下其他嘢先啦
睇到哭左
一直覺得自己係屋企負累
未出黎做野嘅細佬妹都生性過我
講真我依家屋企都唔敢返
再gap就30歲先畢業
個陣想轉行同埋一直想讀返大學學位 (但唔想讀啲19 top up
有咩問題 比個年齡限住自己做乜 大把人30歲先開始讀返degree啦
抖一年 做下野 之後再讀返囉
如果唔係太等錢駛,不如停左份pt快啲專心讀埋佢
我都咁樣安慰自己
邊度有人理你幾多歲畢業 睇開啲啦有時頂唔順可以畀你咁樣唞下就咪死頂啦
巴打加油,無所謂, 你記住你出黎做野係要做到60歲, 26、7歲先開始好正常
你寧願用呢個心態讀到一pat屎之後grad, 定係轉換心情先再讀?

年齡唔係問題, 無人會話你30歲先黎grad. 但如果你要咁睇自己, 咁你出到黎社會只會更加頂唔順
成日拎自己同同年紀嘅人比較
人地已經achieve到好多野但自己成舊垃圾咁

同埋早幾個月先分手
對方話唔夾
我覺得係因為佢睇嘅野已經唔同
得我一個仲留係原地咁 所有人都離開晒
每個人條時間線都唔同
有人15歲大學畢業 有人40歲畢業
有人20歲結婚 有人50歲結婚
唔需要同人比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞