[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
city有分as1 as2
As2=year3
真定假 見樓上好似好惡讀咁…
唔嘞 已經揀咗cityU year 3
讀少兩年 快啲完咗佢 而家情況最緊要快
原諒我直接d
你對自己要求太高
好聽就係完美主義,難聽就係鑽牛角尖
你連成績差少少都接受唔到,咁易放棄,仲有60年點生存落去?
講真無人會留意你gpa幾多
有張沙紙就係有張沙紙
放鬆d啦年輕人
我覺得你未必知道自己想做什麼,你只是不知道怎樣面對你的人生,
你的選擇是環境逼迫出來的,你看似做了選擇,
實際上你只是覺得沒有選擇。
自膠 爬完文知道了
我覺得想讀就讀 要試就試
但決定左就屌住上啦 唔好咁易輸比人地既目光 出到黎三十又點 加油
其實有.. 一路做一路半工讀下prof diploma
果期得中學學歷 做保安 做sales
後尾不斷面試 見到政府(比ACO 好D既offer)
從此就安定左落黎
唔誇張咁講 真係劫後重生
讀到痴線
Hea 讀有張cert 咪算
有壓力係好正常,大學真係唔係真係個個都handle到(包括心理同學業壓力)
讀書好死,唔好比數字控制到你
我都試過大壓力到無啦啦喊 希望你知you are not alone
做IT讀個OU垃圾degree得啦, 根本冇人理你咩學校咩成績
26.27未大畢唔算遲

我27歲先轉行讀全職hd,29歲先畢業,果時我父母啱啱卡正退休年齡,為左我讀書佢地做多左1年嘢

不過我讀之前同父母傾過,自認年紀大無咁多精神,讀ft好難返兼職,同埋之前份工廢儲唔到錢,所以傾好左只讀2年同借佢地錢讀,返學期間得閒先返下兼職,出黎做返嘢先比返多d家用

出左社會再讀書唔係一個人既事、好影響家庭,所以遇到d critical moment同父母家人商量下

最緊要你認清呢刻自己要做乜,既然你咁想大學畢業直程由ive開始斬掉重練,咁就專心讀書先

錢既嘢最緊要同屋企人商量,我果時財政同心理壓力係好大,但大部份都係自己比自己既,好難捱,但調整下心態捱埋去就另一片天地,同埋話唔定屋企人真係唔係你咁諗
所以我咪話難聽嘅事實…
負皮我既後門狗出嚟講兩句
每個人嘅路線好唔同,無必要去將自己同其他人比較
Quit U揾手藝工做好過
職場仲癲過學校,仲難接受
真正休息下?
咁樣唔上唔落咁
諗多咗

無人問津吖我
大把人讀到25先做嘢
係無廿二咁young
但廿五先番第一份工一啲都唔少有

26歲def到31歲既路過
(包admin行政錯誤導致)
我42 都未畢業啦
pt degree 我壓力比更大
屋企有病要睇住佢地
燒緊自己錢
有乜好驚 今年三科仲Chur過你
完埋依三科今年畢業
仲有你地ive 上去
人地大學連我證書都唔認
我由開始 會考3分
一句話 唔好比今大壓力
聽下歌 搵人傾訴
得閒去行山 走去行下
係花時間去操
同埋無果思維
坐成日未必做
無咩問題
我27歲先大學畢業
我讀u果陣 都同樓主你差唔多 每個sem full cred/爆7credit
放學/星期6日就去翻工
辛苦可能係辛苦架啦
自己調節左心態先 放鬆d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞