[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
year 4 都HEA~~ 感謝師兄 有啲放心
精神病都唔係好關讀書本身事 係你心理上一直有問題解決唔到 一有壓力就嚟料 就算翻工都一樣
好多人讀書都係讀到炒曬車 但好多人都精神正常
建議養病再讀或者你aim畢業就算 我諗大部分科目都係唔太hea都畢到業 畢唔到就同學校傾下點拆 最重要係張cert啫
今年25歲都係做咗幾年嘢再讀 今年會grad
Defer 係好頭痛 但quit就浪費咗之前讀書嘅時間
加油啦你做咗幾年嘢先再讀一定係有覺悟自己係想要個degree
Defer一年係唔好 但都要接受 下年再嚟過吧
除非defer兩年
我都係由大專升番大學yrs 3, 作為過來人,我覺得你應該要調整心態先
首先,你係大專嗰時既心態係博到盡 想gpa有咁高得咁高升番u
但到左真係上到大學 你既心態應該由博命拎高gap轉去享受大學既生活 因為其實係大學gpa3.3左右 什至second up已經好夠搵工
你其實可以享受下大學既生活 識多d人 返下intern充實cv 比起拎高gpa更加有用

加油呀 年齡係數字黎 最緊要心態正確 自己開心最重要 唔駛同人比較 要比就同昨日既自己比
Cs 唔係chill住讀就會有second up
係出面啲連登仔成日笑人讀top up低人一等咋嘛
搞到依家啲細路以為真係
我黎緊畢業都28歲。
其實讀唔讀,唔係睇幾歲,係睇你點解想讀?
我中學未畢業就輟學,做過各行各業,真係睇唔到將來(大廚都係得2,3萬,但做到仆街又周街職業病).

讀返毅進都係諗住考政府工,點知讀完發覺自己幾鍾意讀書,純粹唔岩中學果隻模式,所以繼續讀上去,又俾我好彩上返三大,完左細個夢想。

但坦白講,讀完我都未必揾到食,但至少多左選擇。

身邊有人讀完大學,都係自己搞生意,開餐廳,甚至淨係炒股,為揾錢讀大學係無用(讀揾食科另計啦).

最緊要知自己想點,為咩讀。
我諗去到呢一刻我自己無後悔讀返書,人生無咩值得自豪,我諗我由毅進上返三大至少令我感到自豪。
記住要為自己而活 愈多包伏反而咩都做唔好 做人唔一定要開心 但一定唔可以視滿足其他人為目標 即使你有幾好既成就最後都會好空虛 因為根本唔係屬於你既
同我一齊讀梗移民英文班有位媽媽都係讀到中學
我讀完part time degree
佢返親學都揸住部三十幾萬新車
你自己諗諗
一個傻閪degree真係咁重要咩
你咁講其實好撚有問題
而家香港讀U除咗睇興趣能力仲要識走精面攞source同埋有高度屈從性 。出到嚟社會可能會仲多呢d考驗。呢方面反而大學仲有d包容,有精神病可以同學校傾。佢有精神病你就叫人quitU其實條後路係邊?有大學證書起碼有多d選擇
今年無乜意外畢業啦
讀到今辛苦
今年一下請三科 全部讀完
記住真係無心機上堂
減少一科 比自己唔好今天壓力
唔好以為HALL 生活真係好
一個人獨處仲舒服
果種FYP 一路返工
我辭職 做FYP
果個真係非人生活黎
師兄我30歲ou 畢業,有心唔怕遲,撐落去
我都係ive入u讀computer
大你少少,搵intern都有好多interview

讀it做過咩project識咩skill同你gpa一樣咁重要
你而家有多一年讀,可以準備下呢d野
到時搵工會更加穩陣,好過你執著早幾多畢業
早畢業但gpa唔好冇相關skills,不如遲畢業啦
歡迎入黎ive grp傾

Group link:
https://t.me/+R8OiYiSh6VU5Y7-s
我自己同你一樣 做運輸 中五生
我自己真係唔太啱香港個EDU MODE
果堆填鴨式 搞到我完全無咗學習動力
完全抗拒學習 屋企人比錢讀毅進
開始覺得好讀OK 然後自己比錢讀IVE PT
然後發覺好Chur 跟手完全抗拒
去到讀OU 人地唔認IVE CERT(只認HD)
由0開始 我開始先知道讀書樂趣
到我今年完成無honor 學位
我事實係都無悔 重要就係令我自己自學野
唔會做木頭人
UST唔好怕啦
你比其他人好
基礎好過好多人
唔好同人比
我見過好多叻人
只係唔識表達 同人際關係差
我返而佩服佢地學習能力
我都跟唔上佢地
我今個sem都讀到抑鬱,趁放假settle返佢
備下課等開sem輕鬆d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞