[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
身體健康係首要 精神健康更加重要
讀書讀耐啲冇咩所謂㗎其實
每個人都係唔一樣

無謂令自己精神差到人唔似人鬼唔似鬼
停下再讀 調整好自己好過同人比較
可能屋企人根本都唔覺得你係一個負擔
講吓比佢哋聽話 抒發下 未必一定係咁壞
因為你諗住贏人/做所謂正常人 但你做唔到 所以咪日日怪自己
輸咪輸囉 遲d追返咪得 理得人點睇姐 你控制到咩?
依家你就好似拎住新手裝 但日日諗點樣打最終boss咁
唔係你唔肯努力打 係你唔夠裝打 怪自己把屁咩 慢慢升下lv好過啦

睇少d連登啦 大把人3x歲先讀返書tim啦 唔通會因為驚輸比連登仔放棄咩
你讀就輸少d 唔讀就多d

你講到咁有得拍拖已經賺左啦 仲想點 拍拖本來就唔易 仲要咁既狀態下 遲d再諗啦 唔關你事 你盡左力就得
你要繼續比較既話, 只會令自己更頹. 做好自己先, 用gap year既時間好好plan 下自己有咩目標(唔好話要fg50k, 上樓上車呢d好不切實際, 你應該知道自己能力, 努力既話可以去到邊)

分手唔一定係壞事, 你都知道自己既不足, 但如果將來你想再搵個女朋友, 呢個心態一定要改. 唔好留戀係邊解會分手/ 果時如果我肯改就點點點呢個框框, 過左去就算, 無得返轉頭.

家庭果度, 擔心自己子女絕對會有, 但佢地更加唔想見到既係你依家呢個狀態, 所以你更加要振作, 期待你grad果一刻同屋企人一齊笑笑口影相.
讀個elective都可以讀到有病點生存到27歲
我男朋友27歲先啱啱讀Asso
其實唔洗咁介意 同學老師最多會好奇點解呢個年齡會讀返書
做咗幾年嘢思想都仲咁戇鳩
你嘅18 cred姐係6個course?
我因為太多野想讀 所以都差唔多每個sem 6個course
但有冇辦法唔返pt? 會有多啲時間唞吓

同埋如果住hall唔想玩 會唔會住屋企好啲?
始終hall屈係間房都幾壓抑
18 cre都叫intense
以前個個都讀21cre嫁啦
大學defer好閒ja non jupa上去trans唔夠分既強多數會讀多年同minor

你比多年ugc錢讀埋去啦 唔好翻工 專心讀書
有病係應該養病
工都唔應該打
見你拿個病黎賴就知你唔岩讀書,做野算喇
有咩問題 人生幾十年比你返工
可能你個major易啲讀掛
講真 讀唔掂唔建議返pt同住hall 加油
Hall 呢啲嘢 當多個地方抖下啫唔啱玩 咪唔好玩
當訓覺 當自修室都可以

之於讀書方面,樓豬要諗下係咪唔啱你讀。諗清楚你想要啲口先,係為咗學位嘅話,轉科讀其他嘢都得。如果為咗CS學位,咁就慢慢調整下心態啦。
你心急都冇用,一步一步嚟。
大把人3字頭先畢業
part time 都一樣
唔使勉強自己
Take gap year 調整好再讀

都唔少人返完工再讀返書

廿零歲 大把時間 第時65先退休 仲有40年你捱

好小事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞